Natuur floreert bij hoog water

De hoge waterstanden hebben brede uiterwaarden blank gezet, oorspronkelijke oevers zijn amper nog te zien. Natuur langs de rivieren floreert bij die overstromingen. Grond spoelt mee en op andere plekken komt juist zand of klei te liggen. De afgeslagen oevers blijken later een ideale broedplek voor oeverzwaluwen, de kale zandplekken zijn een goede kiembodem voor zeldzame planten, zoals veldsalie en Engelse alant. Slijkgroen en druifkruid doen het goed op slib. Het rivierwater voert bovendien nieuwe insecteneieren en waterorganismen aan.

Planten die al in het gebied staan, moeten opboksen tegen de stroming en zuurstofgebrek. Overstromingen zijn echter een natuurlijk verschijnsel en in winterrust zijn veel soorten minder kwetsbaar, meldt plantenstichting Floron.

Dieren zitten meestal niet op hoog water te wachten. Runderen en paarden, maar ook reeën, vossen, dassen en ontelbaar veel andere dieren trekken naar hogergelegen plekken. Voor kleine beestjes als muizen, mollen en miljoenen insecten is het meestal pech. Al zijn ze – drijvend en wel – een lekker hapje voor meeuwen, reigers en roofvogels.

Een van de weinige diersoorten die de hoge waterstanden wel waardeert is de noordse woelmuis. Concurrerende muizensoorten, als de veld- en aardmuis, leggen het loodje bij hoog water, maar de noordse woelmuis kan prima zwemmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden