Natuur deze week

Tegelijk met de eerste bloeiende sneeuwklokjes steken de eerste winterakonieten hun gele kopjes boven het verdorde blad. Lila schemeren de bloemknoppen tussen het sprietige blad van de boeren- of terpkrokussen.

In de steden kunnen binnenkort de eerste gele krokussen al in bloei staan. Ze trekken op windstille, zonnige februaridagen al eerste uitvliegende honingbijen. - Nu wordt het ook tijd uit te kijken naar de eerste stralend gele zonnetjes van het klein hoefblad. Veel hangt ervan af hoe de temperatuur zich in de komende dagen gaat ontwikkelen. - Het blauwgroene blad van de zeggen langs de waterkant staat inmiddels al een paar decimeter hoog. Ook de gele lis heeft nieuwe groene punten. - Veel mensen maken zich ongerust over het vele groen dat al boven aarde staat. Het kan beter tegen de vorst dan men gewoonlijk denkt. Vorstnachten later in het jaar, in april en mei, doen aanmerkelijk meer schade aan de planten dan in deze tijd van het jaar. Ook insekten kunnen die heel goed verdragen. Alleen snelle overgangen van vrij warm naar heel koud maken slachtoffers in de insektenwereld. - Langs bosranden, in parken en veel plantsoenen staan de hazelaars in volle bloei. - Overal zingen de merels en zanglijsters, de eerste vooral in de vroege morgen.

En verder

Publiekswandelingen van het IVN: vandaag om 10 uur excursie in het Gorzenpark in Ridderkerk (bus West-Nederland vertrekt om 9.05 uur van het Zuidplein in Rotterdam, uitstappen halte Donkersloot); morgen wandeling in het Baarnse Bos, om 14 uur tegenover het Koninklijk Paleis; wintergasten bekijken op de Wijde Aa, om 14 uur bij het witte brugje bij Ofwegen in Hoogmade; woensdag ochtendwandeling door het park Laag Zestienhoven, om 10 uur halte lijn 5 bij het St.Franciscusgasthuis aan de Kleiweg in Rotterdam.

Morgen organiseert het bezoekerscentrum De Hollandse Biesbosch van 10 uur tot 12 uur weer een snertwandeling in de Hel- en Zuilespolder onder leiding van natuurgidsen, vanaf het centrum aan de Baanhoekweg 53 in Dordrecht. Deelname kost 5,per persoon inclusief erwtensoep en moet vooraf worden besproken: tel. 078 - 211311 (tot 17 uur, morgen vanaf 9 uur). - Tot en met zondag 16 februari is een collectie bijzondere natuurfoto's te zien in bezoekerscentrum 'De Oranjekom' bij de ingang Oase van de Amsterdamse Waterleidingduinen aan de Vogelenzangseweg bij Vogelenzang. De tentoonstelling 'Van macrotot telelens' werd samengesteld door de Amstelveense fotovereniging Verenigde Amateur Natuurfotografen. Het centrum is open van dinsdag tot donderdag van 9.30 tot 16 uur en op zaterdag en zondag van 9 tot 17 uur. - In Teylers Museum in Haarlem, Spaarne 16, staat tot en met 3 mei een overzichtstentoonstelling van vijf eeuwen potvisstrandingen op de Nederlandse kust. Van twintig strandingen tussen 1577 en 1990 zijn de eigentijdse getuigenissen te zien: schilderijen, tekeningen, grafiek, foto's, aardewerk, prenten in boeken en documenten. Naast de potvis in de beeldende kunst wordt met ondermeer skeletten aandacht gegeven aan de biologie van dit reusachtige zeezoogdier. Ook van verwanten die af en toe aan onze kust voorkomen, zoals de griend en de orka, zal materiaal te zien zijn. De meeste afbeeldingen en voorwerpen zijn niet eerder geexposeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden