Natuur deze week

In rietlanden en langs watergangen met lage oevers hebben de dotters hun gouden kelken geopend. Bijen en de eerste zweefvliegen komen op bezoek. De Japanse kersen, die vaak als straatboom worden aangeplant, zijn gehuld in een pompeuze roze bruidsjurk van gevulde bloemen.

HENK VAN HALM

* In de tuinen komen naast de rode ribes en de forsythia's steeds meer struiken in bloei. De sterbloem-magnolia draagt een vracht van wat vodderig aandoende bloemen met een groot aantal smalle witte kroonbladen. De grote Magnolia soulangeana bloeit een paar dagen later.

* Op zonnige dagen vliegen al veel dagvlinders, zoals kleine vossen, gehakkelde aurelia's en de oranje gekleurde voorjaarsgeneratie van het landkaartje. Nectar vinden deze fladderaars vooral in wilgenkatjes en klein en groot hoefblad. * Uit de in pril groen gehulde meidoorns klinkt de opgewekte zang van de zwartkop.

* De eerste zingende fitissen komen terug uit tropisch Afrika, als de berken hun blad ontplooien.

* De zwarte roodstaart is ook een zomervogel. Hij maakt zijn nest bij voorkeur op in aanbouw zijnde huizen en kantoorgebouwen. Zijn krasserige liedje klinkt boven het stadsverkeer uit.

* Tot donderdag 5 april kan men zich aanmelden voor een cursus op internet om meer dan veertig vogelsoorten uit de dagelijkse omgeving te leren kennen. De lessen zijn samengesteld door Nico de Haan en worden ondersteund door experts zoals Erik van Ommen, Ad Cameron en René Wanders en met duidelijke illustraties en vogelgeluiden. In de lessen, die de cursisten elke week per e-mail thuis gestuurd krijgen, komen die vogels ter sprake die op dat moment gemakkelijk en opvallend buiten te zien zijn. Meer informatie op de website www.nicodehaan.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden