Natuur deze week

De smeerwortel opent zijn eerste donker- of lichtpaarse, roze of geelwitte klokbloemen, die druk worden bezocht door hommels.

Op landgoederen zoals Elswout bij Overveen, Overduin bij Oranjezon op Walcheren en Rheebruggen bij het Drentse Uffelte zijn de hartbladzonnebloemen in bloei gekomen. Deze doronicum is een stinzenplant, die al eeuwen wordt gekweekt en gemakkelijk verwildert. Dat is ook het geval met de Midden-Europese rode kamperfoelie, die beter bekend is als veel aangeplante heester in gemeenteplantsoenen. In tegenstelling tot andere kamperfoeliesoorten is de rode kamperfoelie geen klimmer, maar een struik. De tweelippige bloemen staan twee aan twee bij elkaar en zijn wit, soms onderaan wat rood aangelopen.

Tegelijk met de rode kamperfoelie, de Japanse kerriestruik, de seringen, de blauwe regen en de weigelia's bloeit de roze Himalaya-bosrank Clematis montana in de tuinen.

Wilde hyacinten, een overblijfsel van een mislukte kwekerij, kleuren de bossen bij de Fonteinsnol op Texel diep hemelsblauw.

In natuurreservaten zien de drassige weilanden roze van de echte koekoeksbloemen. In de polders, waar de koekoeksbloemen vroeger samen met veldzuring en scherpe boterbloemen de hooilanden kleurden, zijn ze tegenwoordig alleen nog in slootbermen te vinden.

Rupsen van de stippelmotten maken nu kleine grijze spinselnestjes in kardinaalsmutsen, meidoorns en vogelkersen. Later in mei vreten de groeiende rupsen de kardinaalsmutsen en vogelkersen volkomen kaal en hebben hun nesten zich uitgebreid tot meters grote webben.

In de groeiende rietkragen zweven blauwe waterjuffertjes rond op zoek naar een prooi, doorgaans mugjes en vliegjes.

De nachtegaal zingt nu uit volle borst, niet alleen in de duistere uren, maar evengoed overdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden