Natuur deze week

Het klein hoefblad groeit massaal op kleiige dijkhellingen, waar kort geleden graafwerkzaamheden hebben plaats gehad. De bloeiende hoofdjes kleuren sommige plekken goudgeel.

De takken van de esp of ratelpopulier en van de grauwe populier, een bastaard tussen esp en abeel, zitten vol hangende grijswollige katjes.

Mannelijke katjes hebben purperen helmknoppen.

In de stad geven de bloeiende iepen een bijzondere sfeer aan een zonnige voorjaarsdag. De minuscule bloemen hebben rossige helmknoppen en zitten in kluitjes aan de kale takken.

In de tuinen komen de trompetnarcissen in volle bloei. Gele narcissen groeien al eeuwen verwilderd in landgoedbossen. Op sommige buitenplaatsen, zoals Dickninge bij Meppel, bloeit de holwortel met witte of roodpaarse gespoorde bloemen als meest opvallende stinzenplant.

Bij warm lenteweer drogen de rijpe kegels van de dennen uit. Ze springen dan open met een knappend geluid, waarbij de gevleugelde zaden de vrijheid krijgen en door de lucht dwarrelen.

De knoppen van allerlei bomen en struiken zwellen, het meest opvallend bij krentenboompje en haagbeuk. Sommige meidoorns zijn al helemaal gehuld in lentepril groen. Het wachten is nog op de zwartkop, die een voorkeur heeft voor meidoorns en daarin zijn melodieuze liedje laat horen. Soms overwinteren zwartkoppen in ons land, terwijl de meeste in de herfst naar Zuid-Europa trekken.

De watersalamanders hebben de sloot opgezocht om te paren en eieren af te zetten.

Kieviten baltsen boven de weilanden. De mannetjes buitelen acrobatisch door de lucht en roepen daarbij uitdagend hun naam. Het eerste kievitsei is pas later in maart te vinden.

Ook de futen hebben het voorjaar in de fraai gepluimde kop. Kopschuddend drijven ze tegenover elkaar om in volle balts rechtstandig uit het water op te rijzen. Uit opgedoken waterplanten bouwen ze een nestvlotje, waarop de paring plaatsvindt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden