Natuur deze week

De paddentrek komt op gang. Padden trekken elk jaar naar de wateren waar ze zelf het levenslicht zagen. Ze trekken vooral in zachte regenachtige nachten. Veel padden worden op de trek door het verkeer geplet. Vrijwilligers helpen ze de weg over.

Ook de kleine watersalamander keert na een overwintering op het land terug naar het water. De eerste zag ik een week geleden in de vijver.

Lezer Taal uit Den Haag zag op 20 februari een paartje nijlganzen zwemmen met negen jongen achter zich aan. Heel vroeg, maar misschien zijn deze Afrikanen van de wijs gebracht door het zachte winterweer.

De eerste zingende vink hoorde ik op 21 februari. Scholeksters lawaaien in de polders, maar baltsende kieviten laten nog op zich wachten.

Het diep ingesneden blad van de bosanemoon komt boven de grond.

In de tuinen bloeien de allereerste blauwe druifjes en Oosterse sterhyacintjes, in moestuinen, verwaarloosde grasvelden en slecht onderhouden plantsoenen vogelmuur, kleine veldkers en paarse dovenetel.

De esp en de grauwe populier, een kruising tussen de esp en de witte abeel, bloeien met hangende grijswollige katjes met purperrode helmknoppen.

In tegenstelling tot diverse andere gemeenten is Delft aardig voor muurplanten. Er komen tegenwoordig dertien soorten varens voor, het merendeel op de stenen grachtkanten. In een brochure beschrijft een vrijwilliger van de KNNV er zestien: zwartsteel, muurvaren, tongvaren, steenbreekvaren, wijfjesvaren, mannetjesvaren, ijzervaren, smalle en brede stekelvaren, kamvaren, gebogen driehoeksvaren, koningsvaren, brede en gewone eikvaren en adelaarsvaren. De grote kroosvaren valt er als drijvend waterplantje naar mijn smaak buiten. Het boekje is te bestellen voor fl15,- op giro 4854159 van de KNNV Delft met vermelding 'Varens in Delft'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden