Natuur deze week

De weidevogels zijn terug. Kieviten buitelen boven de plek die ze hebben uitgekozen voor hun nest. Binnenkort zijn de eerste legsels te verwachten. Grutto's roepen hoog boven de polders hun eigen naam. Ook de tureluren moeten terug zijn, maar ik heb ze nog niet gezien of gehoord.

Ook de eerste witte kwikstaarten scharrelen staartwippend rond aan slootkanten en bij mesthopen in het boerenland.

Half maart keert de tjiftjaf terug uit het zuiden. De eerste werd door het Goois VogelNet gemeld: Eric van Heck hoorde de eerste tjiftjaf op 9 maart even voor halfacht in Huizen. De doorgaans later verschijnende fitis werd op diezelfde dag gehoord door Henk van Tol aan het Bergsepad bij Nederhorst den Berg.

Segrijnslakken en tuinslakken kruipen rond in onze tuin, vooral na een regenbui.

Zwarte wolfspinnetjes koesteren zich op het dorre neergeslagen riet in de lentezon. Veel van deze jachtspinnen dragen een zilverwitte eiercocon aan het achterlijf met zich mee.

Alle struiken schieten nu in blad. Tussen het behaarde, roze getinte prille loof van de krentenboompjes zijn de bloemknoppen al te zien.

Handjeshelmbloem en holwortel lijken sprekend op elkaar. Ze verschillen voornamelijk in de vorm van het schutblad onder elke bloem: eivormig bij de holwortel, handvormig bij de handjeshelmbloem. Holwortel komt vooral voor op buitenplaatsen in Noord-Nederland, handjeshelmbloem in de duinstreek.

Grauwe populier en esp bloeien veel eerder dan de gewone populieren. De hangende katjes zijn grijswollig, stamperkatjes groenig, meeldraadkatjes met purperrood door de vele helmknoppen.

Met hyacintachtige lichtroze bloemtrossen komt het groot hoefblad de grond uit. Tegelijk verschijnt, nog klein, het wat viltige blad, dat na de bloei uitgroeit tot een soort reuzenrabarber.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden