Natuur deze week

De kalmoes, beroemd om zijn bittere wortelstok, die een onmisbaar ingrediënt is van beerenburg, is een aronskelk, die eigenlijk thuishoort in China. Deze oeverplant vormt hier nooit vruchten, maar verspreidt zich door losgeraakte stukjes wortelstok, die naar andere plekken drijven. Het zwaardvormige blad is van dat van de gele lis te onderscheiden door zijn deels gegolfde rand.

Op de Waddeneilanden kleurt de brede orchis sommige graslanden paarsrood. In die weiden zijn ook de grote ratelaar en de smalle weegbree in grote aantallen te vinden. De echte koekoeksbloem bloeit niet zelden zo massaal in natuurreservaten dat vochtige weiden er roze door gekleurd worden. De Italiaanse aronskelk is een stinzenplant, die veel later bloeit dan de gevlekte aronskelk uit de bossen van Oost- en Zuid-Nederland. De plant met de grote wit geaderde speerbladeren groeit voornamelijk in tuinen en parken en op landgoederen.

Echte valeriaan en kale jonker zijn opvallend bloeiende planten aan veensloten en in veenmoerassen. Bloeiende vuurdoorns wemelen van de insecten. Niet alleen komen honderden honingbijen op bloembezoek, bijna altijd zie je ook aardhommels, kleine zwarte graafbijen en zweefvliegen, waarvan blinde bij en pendelzweefvlieg wel de bekendste zijn.

In de schemering vliegen nu een paar opvallende spanners rond. Ze komen ook nogal eens op kunstlicht af. De bonte bessenvlinder of harlekijn vliegt het meest waar bessenstruiken staan. Daarop legt deze witte, zwart en geel gevlekte vlinder haar eitjes. De lichtgele vliervlinder valt op door zijn grootte. De bruine spanrups ('wandelende tak') leeft op klimop en vlier. De peper-en-zoutvlinder is minder vliegerig. Overdag rust deze krijtwitte, zwart gespikkelde spanner tegen een berkenstam. Er bestaat een zwarte variant, die vooral voorkomt in industriegebieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden