Natuur deze week

In deze lentetijd valt er elke dag wel iets nieuws te melden. Het ronde blad van de watergentiaan komt boven water. De hondsdraf bloeit in wegbermen en bosranden met paarsblauwe lipbloemen, die hommels en graafbijen aanlokken. Die bevliegen ook de bloeiende dovenetels. Nu bloeien paarse, gevlekte en bonte gele dovenetel. Het loof van de linden ontluikt en ook de berken schieten in blad. Aan de slootkant en op andere vochtige grazige plekken komen de pinksterbloemen in bloei. Boomleeuwerik en boompieper zijn terug op de heidevelden en zingen er het hoogste lied.

In de Zuid-Limburgse hellingbossen ruikt het naar uien door de daslook, die zijn eerste ronde trossen van witte leliebloemen heeft geopend. Daslook bloeit pas over twee weken volop.

De muurleeuwenbek groeit op vochtige kademuren en in Amsterdam ook aan de voet van huismuren op de trottoirs. De kruipende en afhangende planten komen nu in volle bloei met licht paarsblauwe leeuwenbekjes met gele keel.

De oosterse sterhyacint en de gele narcis openen hun laatste bloemen. Kleine vossen, landkaartjes, dagpauwogen en citroenvlinders fladderen rond in de zon en bezoeken de volop bloeiende gele en purperen muurbloemen en de paarse judaspenning in de tuinen en het groot hoefblad aan de waterkant. Veel lezers zagen de eerste citroenvlinders dit jaar al in de tweede februarihelft en begin maart.

Uit de groenende meidoorns klinkt het welluidende gezang van de zwartkop, dat Thijsse mooier vond dan het lied van de nachtegaal. De eindstrofen van het zwartkoplied noemde hij liefderijk 'de klokjesaria', en inderdaad kun je er een beierend klokje in horen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden