Natuur deze week

Het voorjaar schrijdt verder, wat goed te zien is aan de bloemen.

Gele narcis, Oosterse sterhyacint en klein hoefblad zijn nu allemaal uitgebloeid. Nu is de beurt aan robertskruid, dagkoekoeksbloem, smeerwortel, fluitenkruid en stinkende gouwe. De laatste groeit op allerlei voedselrijke plekken en in toenemende mate in de stad. De stinkende gouwe bloeit met heldergele viertallige bloemen. Uit afgebroken stengels komt bitter smakend, oranje melksap.

De wilde vogelkers onderscheidt zich door zijn slappere matgroene blad van de Amerikaanse vogelkers, die in sommige bossen een ware plaag is ('bospest'). Beide struiken bloeien nu met hangende witte bloemtrossen. De paardekastanjes hebben hun kaarsen ontstoken. De bloemen veranderen de tweede dag enigszins van kleur.

In volle sneeuwwitte bloei trekken de meidoorns vooral vliegen en bijen.

In de tuinen bloeien de eerste rozen, de seringen, de cotoneasters, de gele kerria's, de blauwe regen en de tuinkamperfoelie, die op de wilde kamperfoelie lijkt. Er zijn zelfs al weer goudsbloemen, die menigeen voor zomerbloemen houdt.

Kool- en pimpelmezen vliegen druk heen en weer tussen nestkast en tuin om de pas uitgekomen jongen van rupsen te voorzien.

Groene kikkers kwaken in de lente overdag en op zwoele avonden. In de duinen en de poldersloten in West-Nederland klinkt 's avonds en 's nachts een geheimzinnig aanzwellend en wegebbend geratel. Dat is de koorzang van de rugstreeppadden.

Karpers zijn nu bijzonder druk. Steeds komen hun brede ruggen boven water en zwemmen ze op hun zij over ondiepten, waar de vrouwtjes in de oevervegetatie hun eitjes afzetten, die door de mannetjes worden bevrucht.

Glanzend blauwe elzenhaantjes vreten gaten in het verse elzenblad. Sommige van deze kevertjes paren al. De vrouwtjes hebben een dik oranjegeel achterlijf vol eitjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden