Natuur deze week

De herfstasters in de tuin komen in bloei. De stralende blauw- of roodpaarse bloemhoofdjes met het gele hart trekken veel insecten. In de eerste plaats de dagvlinders, die in de nazomer vliegen, zoals de kleine vos, de atalanta, de citroen- en de distelvlinder en het vuurvlindertje, maar ook een dagactieve nachtvlinder, de gamma-uil, om de vorm van de zilveren vlek op de voorvleugels ook pistooltje genoemd.

Verder zijn er altijd honingbijen en vaak ook hommels bezig. Talrijk zijn de zweefvliegen, vooral blinde bijen, in het bijzonder de grote blinde bij, de heester-, de tuin-, de band-, de bessen-, de doodshoofd- en de pendelzweefvlieg. De vingerlange rups van de ligusterpijlstaart voedt zich met de bladeren van liguster, forsythia, sneeuwbes, tuinspirea, sering, es, Gelderse roos en vlier. Ondanks deze ruime voedselkeus is het dier in veel streken zeldzaam geworden, zelfs waar het vroeger veel voorkwam. De rups -sapgroen met schuine wit met blauwe strepen op de flanken- bereikt nu het stadium waarin hij in de grond gaat verpoppen, waarvoor hij de voedselplant verlaat en soms over grote afstanden rondkruipt. Zijn 'rijpheid' is te zien aan de bruine tint van de rug. Op elzen zijn veel rupsen te vinden.

De meest opvallende zijn die van dromedaris, klimopspanner, wapendrager en kroonvogeltje. De bruine of olijfgroene 'wandelende tak' van de klimopspanner leeft ook op vlieren, wilgen en klimop. In sommige nachten trekken miljarden dwergspinnetjes. Op een hoog punt laten ze elk een spindraad door de wind meevoeren met zich zelf eraan vast. De minuscule ballonvaarders overbruggen zo vele kilometers. Waar ze in grote aantallen zijn geland, is het landschap in de morgen met spindraden (webben) overdekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden