Natuur blijft hier altijd mensenwerk

Grote aantallen edelherten en andere grote grazers die de kogel krijgen vanwege... Ja, waarom eigenlijk? Omwille van hun welzijn, om ze een hongerdood in de schrale wintermaanden te besparen?


Vandaag zullen SGP en VVD in Flevoland bekendmaken wat hun precieze plannen zijn voor de imposante grazers in de Oostvaardersplassen, maar de contouren zijn al wel duidelijk. In hun visie is er minder ruimte voor de heckrunderen en konikpaarden die zo kenmerkend zijn voor dit stukje nieuwe Nederlandse wildernis.


De provincie heeft ook plannen voor de Oostvaardersplassen: die aast op meer betalende toeristen, te huisvesten in lodges, hotels of vakantieparken aan de randen van het natuurgebied. Maar dan moet het gebied meer te bieden hebben dan kaalgevreten vlakten.


Wordt met deze plannen de natuur gedwarsboomd? Of spreekt hieruit een gezonde, eigentijdse vorm van natuurbeheer? Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt, en misschien wordt het weleens tijd een scherpe keuze te maken.


Want hoe begrijpelijk het verlangen naar 'authentieke natuur' ook is, de Oostvaardersplassen hebben daar weinig mee te maken. Overal ter wereld stuiten dieren op grenzen in de wildernis, maar de grenzen van de Oostvaardersplassen zijn voor de grote grazers wel erg snel in zicht. Ze zijn niet op eigen houtje naar de Flevopolder getrokken maar daar door natuurbeheerders gedropt; als ze weg willen, bijvoorbeeld op zoek naar eten, dan vinden ze een hek op hun pad. Ze planten zich voort, wat geen verrassing kan zijn geweest, en zitten de vogels in de weg die andere eisen stellen aan het landschap. En we kunnen het niet aanzien als ze verhongeren. Daardoor steekt elke keer weer het debat de kop op over afschieten.


We kunnen de Oostvaardersplassen blijven proberen te zien als zelfregulerend natuurgebied. Vraag is wel of het gebied dan niet beter af is zonder de wezensvreemde grote grazers die nu ten koste van elkaar en de zeer welkome vogels gaan.


Of we erkennen dat ruige, ongecontroleerde natuur in Nederland niet bestaat en dat de Oostvaardersplassen mensenwerk zijn. In die visie is het een groot natuurpark, met een nadruk op die laatste lettergreep: park.


In die visie kunnen provincie en natuurbeheerders naar hartelust proberen precies de mix van dieren en begroeiing te bereiken die een leefbaar gebied oplevert, met kapmes en jachtgeweer, en bovendien aantrekkelijk is om toeristen uit binnen- en buitenland te lokken. Eigenlijk precies wat er op de Veluwe gebeurt, en niet per se fout, zeker niet vanuit het oogpunt van dierenwelzijn.


De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden