Naturalis weet het vrijwel zeker: het is een wolf

Harde klap was dodelijk. In de maag zaten resten van een bever.

Naturalis in Leiden is er na autopsie 'voor 98 procent' zeker van dat het vrijdag bij Luttelgeest doodgereden dier een wolf is. Het gaat om een vrouwtje van twee tot drie jaar. DNA-onderzoek door een Duits instituut moet later deze maand volstrekte duidelijkheid geven.

Dan nog blijft de vraag open of het dier daadwerkelijk naar de Noordoostpolder is gelopen, of dat het lichaam van het dode dier door onbekenden vanuit het buitenland naar deze locatie is gebracht. Een Nederlandse boswachter meldde gisteren echter dat hij in zijn bosgebied op de route van Duitsland naar Luttelgeest een dode ree met vraatsporen van een groot zoogdier heeft gezien. Die zouden volgens hem heel goed van een wolf kunnen zijn.

De onderzoekers in Leiden hebben gisteren duidelijk kunnen zien dat het dier een harde en dodelijke klap heeft opgelopen, waarschijnlijk bij een aanrijding. In de maag bleken de resten van een jonge bever te zitten en ook in de darmen waren resten van prooidieren aanwezig. Na het DNA-onderzoek wordt niet alleen duidelijk of het hier met zekerheid om een wolf gaat, ook of zij uit de Duits-Poolse populatie komt. Als dat zo is, dan is wellicht zelfs te achterhalen uit welke roedel ze stamt.

Nederland heeft een zeer geschikt landschap voor wolven. Aanvankelijk werd gedacht dat de dieren alleen in uitgestrekte wildernissen leefden, maar in Duitsland vestigen zich steeds meer roedels in het meer gecultiveerde zuidwesten in plaats van het bosrijke noordoosten. Het belangrijkste is dat zij zich kunnen voeden met wild. Met zo'n 70.000 reeën is Nederland een walhalla.

Waar moet je op letten als je een wolf ziet?
Een wolf is beige tot rossig bruin

Geleidelijk overgaand in grijzige bovenkant, met een donker zadel

Wit rondom de mond

Lange, stevige poten

Dik behaarde, rechte staart

Spitse rechtopstaande oren

Rechte rug (aflopend bij Duitse herder)

Probeer een foto of video te maken en neem zo veel mogelijk kenmerken op. Als de wolf weg is, ga dan op zoek naar sporen, maar let op dat het spoor zelf niet vervuild raakt. Let ook op haren in prikkeldraad of aan (doorn)takken. Met behulp van het DNA dat vaak op de haren zit, is niet alleen met zekerheid te zeggen of het een wolf was, maar ook van welke populatie hij afstamt.

De pootafdruk van een wolf lijkt op die van een hond, is 8 tot 10 cm lang, ovaal (rond bij hond), waarbij de achtertenen meer naar achter zitten en er dus meer ruimte tussen achtertenen en voortenen is. Alleen als het dier in draf loopt zijn de sporen met zekerheid te onderscheiden van die van een hond. Een wolf zet dan zijn achterpoot precies in de afdruk van de voorpoot. Omdat er een klein verschil in grootte is lijkt het alsof de voetafdruk twee rijen nagels heeft.

Bovendien staan pootafdrukken van een wolf in een mooie rechte lijn, wat bij honden meestal niet het geval is. In Duitsland geldt een dergelijk spoor pas bij een lengte vanaf 500 meter als bewijs voor een wolf.

Een dossier met alle antwoorden op vragen over de wolf op: www.trouw.nl/wolf

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden