Naturalis: gevonden wolf is echt een wolf

Biologen Jaap Mulder (rechts) en Steven van der Mije bij de bestudering van de resten van de gevonden wolf. Beeld epa
Biologen Jaap Mulder (rechts) en Steven van der Mije bij de bestudering van de resten van de gevonden wolf.Beeld epa

De onlangs bij Luttelgeest gevonden vermoedelijke wolf, is daadwerkelijk een wolf. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek op het lichaam van het dier, liet biodiversiteitscentrum Naturalis in Leiden zondag weten.

Op maandag 8 juli zei Naturalis op basis van de lichaamskenmerken dat het dier met 98 procent zekerheid een wolf was. Pas na DNA-onderzoek kon dat met zekerheid worden vastgesteld. Dat is nu afgerond, stelt Naturalis. 'Op basis van die analyse heeft het laboratorium van Naturalis vastgesteld dat het inderdaad om een wolf gaat.'

Zowel Naturalis als onderzoeksinstituut Alterra, verbonden aan de Wageningen Universiteit, liet DNA-onderzoek doen om onomstotelijk vast te stellen dat na 150 jaar de eerste wolf weer in Nederland is opgedoken. Naturalis onderzocht of het DNA zoals verwacht van de soort wolf (canis lupus) is.

Alterra stuurde materiaal naar het Duitse Senckenberg Instituut. In Duitsland leven ongeveer 20 roedels wolven op verschillende plekken. Het Senckenberg Instituut heeft daar DNA van en onderzoekt of de in Luttelgeest gevonden wolf bij een van die roedels heeft gehoord. Naturalis werkte samen met het ISPRA in Italië, dat DNA beheert van voornamelijk Midden- en Oost-Europese populaties. Zo kan worden nagegaan welke herkomst het dier heeft.

Alterra was zondag vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar, maar Naturalis zegt dat het Schenckenberg instituut verwacht in de loop van deze week klaar te zijn met de analyses. Wanneer deze binnen zijn wordt een gezamenlijke persconferentie belegd om de resultaten daarvan bekend te maken, zo zegt Naturalis.

De vraag blijft overigens nog steeds of het dier in Nederland leefde of dat het een verdwaalde wolf was of dat het dier hier door iemand naar toe is gebracht. Faunabeheer Flevoland zei eerder al er rekening mee te houden dat het dier al in Duitsland is aangereden en bij wijze van grap bij Luttelgeest is neergelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden