Natura-verzekeraar onder toezicht

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Nu een paar gulden premie per maand betalen en straks overal vanaf zijn. De uitvaartkosten zijn gedekt, de begrafenis of crematie is geregeld. Maar zekerheid dat de verzekeraar intussen niet failliet gaat, heeft de klant niet. Minister Zalm (financiën) wil de natura-uitvaartverzekeraars daarom onder toezicht gaan stellen.

De Tweede Kamer debatteert vandaag met Zalm over het wetsvoorstel, dat door diens voorganger Kok werd ingediend. Natura-uitvaartverzekeraars - met als bekendste voorbeelden Dela, AVVL en AMEV-Ardanta, keren bij het overlijden van de verzekerde geen geld uit, maar diensten en goederen. Verzekerden hopen hun nabestaanden alvast van de beslommeringen bij hun overlijden te verlossen. Geen hoge kosten ineens, en met het standaard-pakket is de uitvaart vrijwel geregeld.

Zo simpel is het echter niet, vindt Zalm. De klant betaalt wel steeds geld, maar kan intussen moeilijk beoordelen of de verzekeraar - het betreft veel kleinere concerns dan de bekende verzekeringsmaatschappijen - over een fiks aantal jaren nog wel goed zal zijn voor dat geld. En hoeveel waar krijgt de klant eigenlijk voor zijn geld?

Zalm stelt voor om voor alle natura-uitvaartverzekeraars met meer dan 3 000 meerderjarige verzekerden een vergunning van de Verzekeringkamer verplicht te stellen. Zij komen volledig onder toezicht.

De kleinere verzekeraars, waaronder veel plaatselijke verenigingen en onderlinge fondsen, hoeven zich slechts aan te melden bij de Verzekeringskamer. Zij moeten opening van zaken gaan geven over het financiële reilen en zeilen. Dat is genoeg toezicht, meent Zalm. De klant heeft in dat soort verenigingen vaak inspraak en heeft zo zicht op de gang van zaken, redeneert hij.

CDA, PvdA, D66, RPG en GPV zetten grote vraagtekens bij de noodzaak om eisen te stellen aan die plaatselijke, niet-commerciële verenigingen. Bij dergelijke verenigingen is vaak maar een deel van de uitvaart verzekerd, dus grote financiële risico's loopt de klant niet.

De Consumentenbond is het daar niet mee eens. Hij vreest dat juist die kleine maatschappijtjes eerder failliet gaan, en weet zich gesteund door de feiten van de afgelopen jaren.

Tegen de natura-verzekeringen wordt overigens niet altijd even positief aangekeken. De Consumentenbond constateerde in een onderzoek een half jaar geleden dat er grote verschillen zijn tussen de pakketten die de verzekeraars bieden: Dela biedt weer meer dan AVVL, bij beide ben je weer beter af dan bij enkele kleine maatschappijen.

Een groot nadeel van natura-verzekeringen is dat de standaardpakketten nu misschien genoeg lijken, maar dat na het overlijden niet blijken te zijn. De verzekerde zelf mag nu vinden dat de uitvaart zo goed geregeld is, de familie denkt er straks misschien anders over.

Kist van spaanplaat

De nabestaanden willen graag op een behoorlijke manier afscheid nemen van het overleden familielid, en willen de standaard-spaanplaten kist met eiken-fineer niet. Woonde de overledene in Breda en wil de familie hem cremeren in de geboorteplaats Lelystad, dan moeten de extra reiskosten apart worden betaald. Zijn er meer kaarten nodig dan 50? Bijbetalen. Is er meer familie dan in die ene volgauto achter de rouwauto past? Een extra auto kan, tegen bijbetaling. Zijn er veel bloemstukken, dan is een extra auto nodig voor het vervoer. Dat zit niet in de polis. Wordt de overledene begraven in een gemeente waar de grafrechten hoger zijn dan gemiddeld? Niet verzekerd. Zijn er meer mensen dan gedacht? Het extra plakje crematoriumcake bij de koffie is niet altijd gratis.

Over het bijbetalen krijgt de Consumentenbond dan ook de meeste klachten. Natuurlijk staat de dekking in de polis, maar wie weet nu bijvoorbeeld precies wat de inboedelverzekering allemaal dekt? Een net iets luxer uitgevoerde uitvaart stelt de nabestaanden soms voor een extra kostenpost van duizend tot vijftienhonderd gulden, heeft de bond becijferd.

Verplichtingen

Overigens stellen de natura-uitvaartverzekeraars ook zo hun eisen. De uitvaart moet worden verzorgd door een van hun werknemers. Bevalt die niet, dan mag de familie een andere uitvaartverzorger bellen, maar die kosten worden dan niet betaald. Verzekeraar AVVL kan zelfs het gebruik van een bepaalde begraafplaats of crematorium 'ontraden'. Wil de familie daar dan toch heen, dan moet zij het zelf betalen. AVVL neemt zelf deel in een aantal crematoria.

De betaalde premie terugkrijgen is niet mogelijk. Wie er echt af wil, kan wel een deposito of een geldbedrag bij overlijden krijgen. De Consumentenbond suggereert mensen een lijst met wensen voor de uitvaart aan het testament te bevestigen en zelf een bedrag vast te zetten op de bank. Dan krijgen de nabestaanden het geld zeker en beslissen zij zelf wat er mee gebeurt. Ook daaraan kleeft weer een nadeel. Algemeen directeur Mol van Dela: “Als je dan vroeg overlijdt, heb je nog niet genoeg gespaard”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden