Nattigheid

Drie jaar geleden huurde ik een bovenverdieping in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Het was een woning met veel ongemakken en gebreken. Maar wie is volmaakt? Ik raakte dadelijk betoverd door de erker aan de voorkant, die uitzicht biedt op een pleintje met roodbloeiende kastanjebomen. Het leek me de aangewezen plaats voor mijn werktafel. Ja, in die erker en nergens anders ter wereld wilde ik mijn volgende boek schrijven! Ik liet een timmerman komen en een loodgieter, een electricien en stoffeerders. Al mijn spaargeld ging eraan, maar dat kon me niet schelen. In dit huis, daarvan was ik ten diepste overtuigd, zou ik gelukkig zijn. Maar nauwelijks had ik mijn intrek genomen, of ik voelde de eerste nattigheid. Uitgerekend in de erker waar ik mijn bureau had geplaatst, begon het dramatisch te lekken. De druppels rolden niet alleen langs de muren, er daalde ook een fijne motregen neer op mijn computer en mijn printer.

In paniek greep ik de telefoon. Het huis is eigendom van de firma Metterwoon Vastgoed in Den Haag. Maar Den Haag is ver weg, daarom neemt een Amsterdamse makelaar de zaken waar. Toen ik mijn nood bij hem klaagde, deed hij zeer uit de hoogte. Spatte mij binnenskamers het regenwater om de oren? Neemaar, zozo, jaja. Vervolgens gebeurde er helemaal niets. Terwijl ik tevergeefs wachtte op hulptroepen, barstte het pleisterwerk als een rijpe etterbuil. Er stortte puin omlaag. Over de hele lengte van de voorgevel ontstonden bruine gaten, die zich vulden met schimmel, bederf en kruipend gedierte. Ik waarschuwde de gemeente. Er verscheen een inspecteur van Bouw- en Woningtoezicht. Hij constateerde dat het huis zo lek was als een mandje en zette de eigenaar onder druk. Een dag later dienden zich werklieden aan, die een paar latjes vastspijkerden en daar een stuk plastic overheen spanden. Een tijdelijke oplossing, zo zeiden ze. In het voorjaar zou het dak worden vernieuwd.

Maandenlang klapperde het plastic in de wind. Maar verder bleef het onheilspellend stil, zowel in het voorjaar als de zomer. Er moest een advocaat aan te pas komen om de eigenaar tot maatregelen te dwingen. In het najaar liet hij het lek met grote tegenzin dichten. Eindelijk gerechtigheid? Jawel, maar droog werd het niet. Binnen de kortste keren openbaarden zich twee lekkages in de slaapkamer en drie in de keuken. Boven het fornuis regende het zo hevig, dat ik soep kon bereiden zonder van de kraan gebruik te maken. Ook in het achterste deel van de woonkamer stroomde het water door het plafond. Mijn kasten trokken in één nacht krom. De boeken in de kasten raakten onherstelbaar beschadigd. De makelaar deed loze beloften. Een paar maal stuurde hij een loodgieter die het dak beklom en daar vage manoeuvres uitvoerde met een kitspuit. Ik liet het er niet bij zitten. Ik protesteerde en correspondeerde. Ik zocht hulp bij rechtswinkels, buurtverenigingen en gemeentelijke instellingen. Van spreekuur naar spreekuur en van wachtkamer naar wachtkamer ging ik.

In december 2000 werd Metterwoon Vastgoed door de Nederlandse Woonbond uitgeroepen tot de slechtste particuliere verhuurder van het jaar. Metterwoon, aldus het juryrapport, schiet in zijn verplichtingen hopeloos tekort. Het onderhoud van huizen is belabberd, de huurverhogingen zijn maximaal en de servicekosten zijn buitenproportioneel. De directeur van Metterwoon toonde zich verontwaardigd. 'Wij zijn een goede verhuurder', beweerde hij. 'Wij doen juist heel veel aan onderhoud.'

Intussen leef ik tussen teilen en emmers. 'Volhouden!', luidt het devies van de Huurcommissie. 'Doorbijten!', zeggen mijn vrienden. Ze hebben makkelijk praten. Ik ben door vermoeidheid bevangen. Het is de vermoeidheid van een drenkeling, kort voordat die in de golven verdwijnt. Terwijl ik dit schrijf, werp ik angstige blikken naar buiten. Boven het huis pakken zich wolken samen. Er is toch geen zwaar weer op komst?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden