Natte wadden

De Waddeneilanden staan erom bekend dat het doorgaans droger en zonniger is dan op het grootste deel van het vasteland. Dit jaar is dat echter niet het geval. Vooral vanaf juli worden de eilanden veelvuldig geconfronteerd met grote hoeveelheden hemelwater. Augustus was zelfs extreem nat met in Nes op Ameland zowaar 272 mm. Ook oktober verloopt bijzonder nat. In Hollum, Ameland stond de teller gisterochtend op 190, in De Cocksdorp op 179 mm. Het jaar als geheel komt zelfs boven de grens van 1000 mm uit. Het KNMI meetpunt in Nes heeft, tot gisterochtend 9 uur, al 993 mm afgetapt: in Buren is ook 993 mm gevallen. In het voorjaar werd nog geklaagd over de droogte.

Aan de oostzijde van een opvallend krachtig hogedrukgebied op het midden van de Atlantische Oceaan (kerndruk gistermiddag 1045 hPa), vloeien koude luchtmassa’s vandaag ook uit over het westelijk deel van de mediterrane regio. Nabij Mallorca komt daardoor een depressie tot ontwikkeling met als gevolg kans op zware onweersbuien, op de Spaanse hoogvlakte komt het tot sneeuw. Bij ons vallen vooral in het noordwesten enkele buien met kans op hagel en onweer. In het binnenland is de kans op buien minder groot en bovendien laat de zon zich geregeld zien. Het kwik blijft steken op 9 graden (op 5 kilometer hoogte -33º) en het waait matig, aan zee (vrij) krachtig uit het westen.

Morgen trekt de activerende ’Mallorcadepressie’ naar de Alpen, over Ierland beweegt een in betekenis toenemende IJslandlaag richting Biskaje. Verder vult een lagedrukgebied boven de Noordzee langzaam op. Omringd door al die storingen valt het bij ons wel mee. Er kan vooral in het westen/noordwesten een enkele (hagel)bui vallen, de meeste plaatsen houden het droog met geregeld zonneschijn. Na een nacht met in het binnenland lichte vorst (tot -3) wordt het woensdagmiddag 8 graden. De wind is in het binnenland zwak en veranderlijk, in het Waddengebied vrij krachtig uit het zuidwesten.

Donderdag en vrijdag zijn de neerslagkansen klein. Op donderdag staat er nauwelijks wind, vrijdag gaat de wind uit het noordoosten waaien. Verder in de nacht en ochtend lichte vorst, ’s middags circa 8 graden. Op Spitsbergen is het de laatste dagen opvallend koud. Morgen worden voor Longyearbyen temperaturen beneden -25 graden verwacht en dat is extreem laag voor eind oktober.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden