Natte nacht, maar verder zomers weer

JORALF QUIST

De komende dagen schotelt de zomer ons vrij aardig weer voor. Er is veel ruimte voor de zon en in het zuiden loopt het kwik vrijwel iedere dag op tot zomerse waarden. Alleen vanavond krijgen we te maken met enkele verfrissende regen- en onweersbuien. Deze buien hangen samen met een koufront dat vanuit het zuidwesten ons land nadert. Aanvankelijk zitten we daardoor in de warme sector en loopt het kwik vandaag sterk op. In het zuiden en oosten wordt het op een aantal plaatsen zomers warm: 25 of 26 graden. In de noordelijke kustgebieden is het onder invloed van de matige noordoostenwind wat minder warm: gemiddeld 20 graden.

De dag begint met veel zon, maar in de middag neemt vanuit het zuiden de bewolking toe. Pas in de avond trekt vanuit Frankrijk een lagedrukgebied over ons land en volgen er regen- en onweersbuien. In het zuidoosten kunnen deze stevig uitpakken met kans op windstoten en hagel.

Vannacht nemen de buien geleidelijk in intensiteit af, maar helemaal droog wordt het niet. Ook morgenochtend kan er in het oosten nog een enkele bui vallen.

De middag verloopt droog en de zon weet ook steeds vaker door te breken. Met een matige noordwestenwind wordt wel iets koelere lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur een stapje terug doet: het wordt 18 tot 22 graden.

In het weekend komen we onder invloed van een hogedrukgebied en kan er genoten worden van zomers weer. Zaterdag schijnt de zon volop en wordt het in het zuiden weer zomers warm: gemiddeld 25 graden. Op zondag breidt de warmte zich uit over de rest van het land en kan een groot deel een zomerse dag noteren. Wel neemt in de avond de kans op regen- en onweersbuien sterk toe. Na het weekend wisselen zon en buien elkaar af bij gemiddeld 22 of 23 graden, wat normaal is voor deze tijd van het jaar.

Extremen op 18 augustus:
Hoogste maximum: 31,8 in 1947

Laagste minimum: 7,2 in 1978

Meeste neerslag: 34,2 mm in 1946

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden