Natte landing voor ex-turnster

Celine van Duijn stapte over naar schoonspringen. Ze is nu al WK-deelneemster.

ELINE VAN SUCHTELEN

Drie jaar geleden dook Celine van Duijn voor het eerst van een plank in het zwembad. De turnster zocht een nieuwe sport en schoonspringen leek haar wel wat. Soortgelijke salto's, maar dan boven het water. Een badpak had ze niet, dat leende ze van een vriendin.

Vandaag doet het 20-jarige talent voor het eerst mee aan de wereldkampioenschappen schoonspringen in Barcelona. Een droom die uitkomt. "Ik had niet verwacht nu al op de WK te staan", glundert Van Duijn. "Ik spring nog maar net."

De omschakeling naar het schoonspringen kostte Van Duijn met haar turnachtergrond weinig moeite. De turnpakjes werden ingeruild voor badpakken, de schoentjes voor een zeem. Het enige wat de geboren Amersfoortse eruit moest stampen, was het landen op de voeten. Nu zijn het haar handen die het eerste het water raken.

"Bij het turnen moest ik altijd doordraaien. Nu hoeft dat niet meer. De salto's en schroeven zijn grotendeels hetzelfde. Alleen heb je bij schoonspringen je armen niet bij elkaar zoals bij turnen maar houd je één arm voor en de andere achter je hoofd."

Aan medailles durft Van Duijn, die sinds anderhalf jaar in Eindhoven woont en traint, nog niet te denken. De WK is vooral bedoeld om ervaring op te doen. Vandaag komt ze samen met Inge Jansen in actie op het onderdeel synchroonspringen. Op de Europese kampioenschappen van dit jaar behaalde Van Duijn op dat onderdeel met een zesde plaats het beste resultaat uit haar prille carrière.

Morgen staat ze er alleen voor op de één meterplank. De voormalig turnster doet dan een oefening met tweeënhalve salto en een hele schroef. Een moeilijke sprong die ze nog maar een paar weken aan het oefenen is. "Ik hoop dat alles goed gaat, maar verwacht er niet veel van. De grootste kans op een finaleplek hebben we met synchroonspringen."

Na het halen van de WK is haar volgende droom deelname aan de Olympische Spelen in Rio. Van Duijn zou daarmee in de voetsporen treden van Daphne Jongejans, de laatste die - samen met haar broer Edwin - begin jaren negentig voor Nederland naar de Olympische Spelen ging. Sindsdien is het stil bij Oranje. Met Yorick de Bruijn was er weer hoop op een Nederlandse deelnemer, maar de springer miste op een haar na de Spelen in Londen.

Een volgende klap voor de sport kwam vanuit sportkoepel NOC-NSF. Door het uitblijven van succes wordt schoonspringen niet langer financieel ondersteund. Dat betekent dat Van Duijn, die een B-status had waarmee ze haar sport deels kon bekostigen, nu een hoop zelf moet betalen.

Hoe ze dat voor langere tijd gaat doen, is nog de vraag. Na het afronden van de havo heeft Van Duijn alles opzij gezet voor het schoonspringen. Een vervolgstudie heeft ze niet gedaan, en haar spaarrekening wordt steeds leger. "Ik ben al een tijdje op zoek naar werk. Maar er is weinig aanbod. Met mijn trainingsschema is een baan moeilijk te combineren."

Over de toekomst wil Van Duijn niet te veel piekeren. Ze is nu vooral druk met haar sprong. De springster hoopt dat ze niet teveel wordt afgeleid door het prachtige decor op de Spaanse heuvel Montjuïc. Het zwembad met de toren kijkt uit op de hele stad, met de beroemde basiliek Sagrada Família van Gaudí op de achtergrond. Daar zal ze niet te veel naar staren.

Van Duijn, die pas één keer eerder in een buitenpad sprong, is vooral bang dat ze het verschil tussen de lucht en het bad niet ziet. "De lucht is blauw en het water ook. Dat is heel verwarrend. Gelukkig hebben ze de bodem wat donkerder blauw gemaakt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden