NATRIUM MURIATICUM D 30

C. N. M. Renckens is vrouwenarts en voorzitter van de Vereniging tegen kwakzalverij.

De 'Wijziging van het Besluit Farmaceutische hulp ziekenfondsverzekering', een obscurantistisch besluit van 1 mei 1989, behelst dat geneesmiddelen die ook vrij in de drogisterij verkrijgbaar zijn, niet meer door het ziekenfonds vergoed worden. Een opvallende uitzondering werd gemaakt voor zogenaamde homeopathische en antroposofische geneesmiddelen.

Terwijl de farmaceutische industrie wordt geconfronteerd met steeds scherpere eisen bij het registreren van nieuwe geneesmiddelen worden de alternatieve middelen volledig vergoed zolang ze maar voorkomen in het archaische Deutsche Homoopathisches Arzneibuch. De beledigende Kaltstellung van het 'College ter beoordeling van geneesmiddelen' in deze is een schoolvoorbeeld van spilziek, irrationeel en op electorale overwegingen stoelend wanbeleid. Het is tevens een klassiek voorbeeld van de bedriegelijke weegschaal waarop de Schrift duidt in het hierboven aangehaalde dictum uit het Oude Testament.

De maatregel heeft er toe geleid dat de consumptie van deze onwerkzame middelen is gestimuleerd en dat deze placebo's in toenemende mate door artsen worden voorgeschreven, die middels hun handtekening de patient verzekeren van een gratis verstrekking. De kosten voor de belastingbetaler zijn na de invoering van het bovengenoemde besluit navenant gestegen.

Vorig jaar beklaagde de voorzitter van de Nederlandse Drogisten Bond zich nog over deze concurrentievervalsing, die zijn branche zo'n 60 miljoen gulden omzet zou hebben gekost, welke nu in de zakken van de apothekers vloeit! Recent gepubliceerde cijfers over 1991 laten inderdaad een sterke groei zien van het aantal homeopathische prescripties: deze sector was binnen het assortiment van de apotheken de snelst groeiende en nam toe van twee procent van de totale omzet (zo'n vier miljard) naar drie procent! In Hollandse guldens betekende dat eind 1991 een bedrag van 120 miljoen gulden.

Waarschijnlijk had de befaamde Britse internist Osler gelijk toen hij stelde, dat de belangrijkste eigenschap, waarmee de mens zich onderscheidt van het dier, gelegen is in het sterke verlangen van de mens om geneesmiddelen in te nemen. Aan al diegenen die vol overgave homeopathische middelen als Natrium Muriaticum D 30 (triljardvoudig verdunde keukenzout-oplossing) wensen in te nemen, dient derhalve geen strobreed in de weg te worden gelegd. Maar dat elke Nederlandse belastingbetaler daaraan gedwongen meebetaalt, dat is, zelfs in een land van melk en honing, een misstand. Misschien wil de volksvertegenwoordiging bij het binnenkort te houden debat over Simons' kaderbrief geneesmiddelenbeleid de betekenis van Spreuken 20, vers 23 nog eens goed overwegen: een weegsteen is ook bij geneesmiddelen meer dan voldoende!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden