’Nationale verzoening gaf terroristen weer lucht’

„De nachtmerrie begint weer, alsof iemand je een klap in het gezicht geeft”, vertelt studente Nourah (23) door de telefoon vanuit de hoofdstad Algiers. Ze was net bezig een culturele activiteit te organiseren op de universiteit. Dat kan ze nu wel vergeten. Nourah: „Je kan nergens op vertrouwen in dit land! Niemand is hier veilig, zelfs de premier niet.”

Niet de radio of televisie, maar haar zus bracht Nourah gisterochtend op de hoogte van de twee aanslagen op het zogenaamde ‘Paleis van de regering’, waar de premier zetelt, en een politiebureau. „Het Paleis van de regering is voor ons Algerijnen te vergelijken met het World Trade Center in New York”, zegt ze, en vervolgt: „Alleen bij ons vindt iedereen het doodnormaal dat er bommen afgaan in een politiebureau en overheidsgebouw. De mensen ondergaan het gelaten. Maar wat wil je? We krijgen bijna geen informatie. Tot nu toe zijn er op de staatstelevisie of radio geen mededelingen gedaan, niet eens een nieuwsflash!”

De mensenrechtenactivist Adnane Bouchaib is niet verbaasd. Sinds zes maanden is Algerije weer regelmatig doelwit van terreuraanslagen die veelal zijn opgeëist door de GSPC, de Salafistengroep voor Prediking en Strijd. Deze islamitische terreurorganisatie zegt sinds november namens Al-Kaida op te treden in Noord-Afrika.

Bouchaib ziet een direct verband tussen deze serie aanslagen en de verzoeningspolitiek van president Abelaziz Bouteflika. In het kader van de ‘Nationale Verzoening’ kregen duizenden islamisten vorig jaar gratie. „Deze islamisten hebben nooit verantwoording afgelegd voor hun daden. Hun politieke visie is onveranderd gebleven. Nog steeds streven ze een islamitische staat na. En je ziet: ze hebben nu de tijd gehad om zich te reorganiseren”, aldus Bouchaib.

Nadat zijn vader bij een valse wegversperring door nep politieagenten werd ontvoerd, richtte hij in 1996 ’Somoud’ (onverzettelijkheid) op, een organisatie die opkomt voor vermisten die in de bloedige jaren negentig zijn ontvoerd door terroristen. In tien jaar burgeroorlog verdwenen naar schatting 18.000 mensen en kwamen er 200.000 mensen om het leven. „Ik hoop dat de regering dit keer iets onderneemt en daadwerkelijk een nationale verzoening op gang brengt”, zegt Bouchaib. Dat kan volgens hem alleen als de daders – volgens hem zowel islamisten als het Algerijnse leger – voor de rechter verschijnen en hun excuses aanbieden aan de slachtoffers. „Pas dan kan de zwarte bladzijde worden omgeslagen”.

Voorlopig schieten de Algerijnen weer in hun oude gewoonte. De straten van Algiers waren gistermiddag grotendeels verlaten. Bouchaib: „Iedereen wacht thuis af totdat het voorbijgaat.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden