'Nationale veiligheid niet ter discussie'

Syrische rebellen in de provincie Idlib. Beeld ap

Nederland let juist volop en extra op de jihadgang vanuit Nederland naar Syrië en terug. De bezuinigingen op de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) treffen dit werk niet. Dat zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag tijdens een debat over de terrorismedreiging in ons land.

In de Tweede Kamer leven grote zorgen over die bezuinigingen, die overigens pas vanaf 2014 stapsgewijs ingaan. Het kabinet blijft er voorlopig bij. De kerntaken blijven overeind, aldus ook minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). De nationale veiligheid staat volgens hem niet ter discussie. De Tweede Kamer komt er in een later stadium met moties toch op terug.

Opstelten gaat wel onderzoek doen naar geldstromen vanuit het buitenland die de radicalisering in ons land kunnen bevorderen. Hij gaat zich ook verdiepen in de mogelijkheden voor een uitgebreidere benutting van het Wetboek van Strafrecht, dat het werven voor en deelnemen aan vreemde krijgsdienst aan de kaak stelt. Er wordt gekeken of en hoe de zaken kunnen worden aangepakt als het gaat om deelname aan stateloze strijdgroepen.

De jihadgang naar Syrië neemt toe, vooral sinds eind vorig jaar. Inmiddels zijn er 50 tot 100 mensen in beeld. Het zijn vooral jonge mannen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Ze treden toe tot verschillende strijdgroepen waardoor ze af en toe ook weer tegenover elkaar komen te staan. Een deel gaat toekomstgericht en neemt soms vrouw en zelfs kinderen mee, een ander deel is alleen strijdlustig en nog een deel bestaat uit 'gedesillusioneerden', aldus Plasterk. Ze strijden in Syrië niet zozeer tegen westerse waarden, zei hij: 'Ze strijden er toch tegen moslims, eerlijk gezegd.'

Hij benadrukte dat er volgens hem in moskeeën in ons land niet wordt geronseld maar dat het nu eenmaal wel ontmoetingsplaatsen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden