Nationale tricots gaan naar de 'mindere goden'

Er werd overal in Europa meer gepraat over doping dan hard gefietst, tijdens de verschillende nationale kampioenschappen wielrennen. De titels gingen in veel gevallen naar mindere goden. In Frankrijk won de 30-jarige François Simon voor Pascal Hervé. Richard Virenque, geweerd van de Tour, eindigde als vierde.

Tom Steels deed in België de driekleur over aan Ludo Dierckxsens. In Duitsland ging de titel naar meesterknecht Udo Bölts en zo was het ook in Italië met Salvatore Commesso, de sprintaantrekker van Cippolini. Angel Casero is in Spanje ook een nieuwkomer. In Zwitserland zegevierde Armin Meier, TVM boekte een succes met de Russische titel voor Sergei Ivanov.

In Duitsland betichtte oud-kampioen Rolf Wolfshohl de universiteitskliniek van Freiburg van systematische doping door ,,verleiders in witte jassen''. Het staat vandaag allemaal in Der Spiegel.

De directie van Lampre bood de media voor de komende Tour de France 'open huis' aan. Iedereen mag 24 uur per dag in de keuken komen kijken van de formatie met wereldkampioen Oscar Camenzind. Dit was het antwoord op ,,vulgaire insinuaties'' door de Duitstalige Zwitserse televisie. Een fotograaf had een medewerker van Lampre betrapt op het dumpen van een zak afval.

In Frankrijk plaatste de nationale voorzitter Daniel Baal een paar kanttekeningen bij het dopingbeleid. Hij had van wetenschappers begrepen dat de bovengrens van de hematocriet op 47 kan worden gesteld in plaats van de nu gangbare 50 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden