Nationale Reisopera met negen producties van Monteverdi tot Léhar

Van onze kunstredactie ENSCHEDE - In haar vijfde seizoen komt de Nationale Reisopera met een record in haar korte bestaan. Het reisgezelschap brengt negen producties tot stand en haalt daar tachtig voorstellingen mee.

Sinds het eerste seizoen, vier producties met 44 voorstellingen, is er voortdurend gewerkt aan het groeiend aanbod. De Reisopera komt in deze getallen De Nederlandse Opera zeer nabij. In de programmering met een paar stevig populaire titels gaat de Reisopera de strijd aan met de Oost-Europese gezelschappen om de gunst van het publiek: 'Aida', 'La Bohème' en 'Die lustige Witwe'. De Oost-Europese gezelschappen stellen er 'Turandot' (uit Moldavië), 'Madama Butterfly', 'Il Trovatore' en 'De Parelvissers' (alle drie uit Bulgarije), 'Carmen' (uit Tatarstan), 'La Traviata' (zowel uit Roemenië als Letland) en 'Tosca' (uit Litouwen) tegenover.

De toename wordt mogelijk gemaakt door co-producties, komend seizoen twee. De Reisopera opent haar seizoen met een scènische presentatie van de Madrigalen van Monteverdi in een felbegeerde samenwerking met het Festival Oude Muziek.

De première vindt uiteraard plaats in Utrecht op 29 augustus, waarna nog drie voorstellingen volgen, alleen in Utrecht. De uitvoering geschiedt door Cantus Kölln onder leiding van Konrad Junghünel in een regie van Jeffrey Layton.

Een week later volgt ook in Utrecht de première van 'Don Giovanni' met Lawrence Renes als dirigent. Het is diens eerste samenwerking met Het Gelders Orkest als chefdirigent. De regie en de ontwerpen voor decors en kostuums komen uit de hand van één artiest: Ezio Toffolutti. Van deze Mozart-opera worden 12 voorstellingen door het land gegeven.

Weer een week later zet de Nationale Reisopera een derde première op de planken, in Rotterdam. De samenwerking komend seizoen met het Gergjev Festival en het Rotterdams Philharmonisch Orkest betreft niet Wagners 'Tristan und Isolde' zoals eerder aangekondigd, maar 'Manon Lescaut' van Puccini. De Russische maestro dirigeert deze nieuwe productie in regie van Piero Faggioni; er zijn vijf voorstellingen in Rotterdam.

De succesvolle 'Salome' van Richard Strauss uit het vorige Gergjev-festival gaat komend seizoen op reis, nu met het Brabants Orkest; première op 15 januari in Eindhoven, waarna nog acht voorstellingen.

Operette

De Reisopera brengt komend seizoen een genre dat alleen bij de Hoofdstad Operette wordt gekoesterd: het licht-klassieke komische muziektheater. In een nieuwe productie van 'Die lustige Witwe' van Franz Léhar wordt samengewerkt met het Orkest van het Oosten, gedirigeerd door Vincent de Kort, en met Miranda van Kralingen en Ellen van Haaren in de belangrijkste vrouwelijke hoofdrollen. Première 13 november in Enschede; 16 voorstellingen. De Hoofdstad Operette zal komend seizoen overigens ook rondgaan met een beroemde Léhar: 'Das Land des Lüchelns'.

Twee Italiaanse toppers staan op het programma: 'Aida' van Verdi met het Noord Nederlands Orkest, Niksa Barea dirigent, Lynn Wickenden als Aida (première 4 maart, Enschede, 15 voorstellingen) en 'La Bohème' van Puccini met Het Gelders Orkest en wederom Lawrence Renes als dirigent (première 28 mei in Utrecht, 12 voorstellingen).

Met 'Reigen' van de Belgische componist Philippe Boesmans biedt de Reisopera een zeer recent werkstuk dat veel bijval kreeg in de afgelopen seizoenen na de première en een herneming in Brussel. Het libretto werd gemaakt door Luc Bondy naar het gelijknamige toneelstuk van Arthur Schnitzler. De Belgische dirigent Patrick Davin dirigeert de Nieuw Sinfonietta Amsterdam de Nederlandse première op 23 april 1999 in Amsterdam die gaat in een nieuwe productie onder regie van Andrea Raabe. Er zijn acht voorstellingen door het land gepland.

Rodelinda

Het Onafhankelijk Toneel, een theatergezelschap met veel liefde voor opera, zet de samenwerking met het Combattimento Consort Amsterdam komend seizoen voort in 'Rodelinda' van Georg Friedrich Hündel. De muzikale leiding is in handen van Jan Willem de Vriend; de regie is van het duo Mirjam Koen en Gerrit Timmers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden