Nationale politie lost minder zaken op dan oude korpsen

null Beeld anp
Beeld anp

Nieuwe politie-organisatie heldert 50.000 minder misdrijven op. Volgens de Nationale politie is nog niet te zeggen of dit door de reorganisatie komt. Maandag debatteert de Kamer met minister Opstelten over de cijfers.

De Nationale politie, die in 2013 is ingevoerd, heeft noemenswaardig minder misdrijven opgelost dan de afzonderlijke politiekorpsen voor dat moment deden. Dat blijkt uit de voorlopige CBS-gegevens over rechtshandhaving, waarin de 'ophelderingspercentages' worden gepubliceerd. Voorheen lag dat rond de 25 procent, in 2013 was het net boven de 22 procent. Dat klinkt weinig, maar het gaat om ongeveer 50.000 opgeloste misdrijven minder.

Dan gaat het niet alleen om klein leed als fietsendiefstallen, maar ook om misdrijven die op het slachtoffer enorme impact hebben. Zo is er tussen 2012 en 2013 een groot verschil in de categorie gewelds- en seksuele misdrijven. Van de 100.000 misdrijven in die categorie werden er in 2013 ruim 60.000 opgehelderd, bijna 60 procent. Het jaar ervoor was dat nog meer dan 66 procent.

De Nationale politie zegt in een reactie dat het gaat om voorlopige cijfers. "Bij sommige misdrijven kost het enige tijd voor ze zijn opgehelderd. Dat kan één, twee jaar of zelfs langer duren. Pas na drie jaar is het mogelijk om het definitieve ophelderingspercentage vast te stellen", stelt woordvoerder Remco Gerritsen.

Inderdaad zijn definitieve percentages na een paar jaar altijd hoger. Maar ook met dat in ogenschouw genomen is het aantal opgeloste zaken in 2013 uitzonderlijk klein. Eerdere jaren was het verschil tussen de voorlopige percentages en de definitieve rond de 1 procent, met een uitschieter van 1,6 procent in 2010. In eerdere jaren lag het voorlopige ophelderingscijfer altijd rond de 24 procent. Toch: "Of de invoering van de Nationale Politie inderdaad invloed heeft gehad op deze cijfers is pas in 2016 met zekerheid vast te stellen", zegt Gerritsen.

Het ministerie van veiligheid en justitie had als doel voor 2013 dat het ophelderingspercentage bij zogenoemde high impact crimes - misdrijven met grote gevolgen voor slachtoffers - omhoog moest. Dat zijn onder meer overvallen. De bedoeling was dat in die categorie het ophelderingscijfer 36 procent moest zijn. Dat is niet gelukt. Het bleef steken op ruim 34 procent, wat overigens wel al hoger was dan het percentage opgeloste misdrijven een jaar eerder. Ook was het aantal overvallen in 2013 beduidend lager dan in 2012.

De nieuwe eenheid Midden-Nederland was bijvoorbeeld een van de tien regionale eenheden waar de doelstelling voor 2013 niet werd gehaald. Daar was het ophelderingscijfer voor overvallen in 2013 30 procent, terwijl het 36 had moeten zijn. Miriam Barendse, politiechef midden-Nederland, stelt in het jaarverslag over dat jaar: "Die samenvoegingen, zowel op landelijk als op eenheidsniveau, vormen een grote uitdaging voor onze organisatie."

Het lagere percentage opgehelderde misdrijven is niet het enige waar de Nationale politie mee kampt. Maandag debatteert de Kamer met minister Opstelten over dit onderwerp. Dan zullen ook andere problemen aan de orde komen. De vorming van de Nationale politie is de grootste overheidsreorganisatie ooit. Er zijn problemen op het gebied van financiën, ICT en personeel.

Onlangs bleek ook dat het ziekteverzuim bij de politie ongekend hoog is. Een van de oorzaken daarvan, zo vertelden politiemedewerkers de NOS, zijn de te ambitieuze doelstellingen die de politie vanuit de politiek krijgt opgelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden