Nationale politie laat platteland in de steek

Drugshandelaren verschuilen zich op het platteland sinds de nationale politie daar minder actief is, waarschuwen burgemeesters Jan Boelhouwer en Jan Hamming.

Drugscriminaliteit beperkt zich niet tot de grote stad. In bijvoorbeeld de provincie Noord-Brabant is de drugsgerelateerde criminaliteit volgens velen nauwelijks nog te beteugelen.

Ook het platteland blijkt buitengewoon aantrekkelijk voor drugscriminelen. Er is in Brabant een goed wegennet, waardoor je binnen de kortste keren in het buitenland bent waar het met nederwiet goed zaken doen is.

Er kwam een taskforce die actief probeert de toenemende drugcriminaliteit te beteugelen en criminelen een gevoelige slag toe te brengen. In die zogeheten 'B5-taskforce' werken de grote Brabantse steden samen met politie, justitie, belastingdienst, uitkeringsinstanties en douane, en die haalt regelmatig successen. Die worden in de pers breed uitgemeten. Tonnen drugsgeld, luxe auto's, sieraden en wat al niet meer worden in beslag genomen.

Drugspanden
Maar de keerzijde van dit succes is dat criminelen hun activiteiten verplaatsen naar kleinere gemeenten rond diezelfde grote steden. In Gilze en Rijen, buurgemeente van Tilburg, zijn het afgelopen halfjaar al acht drugspanden gesloten. In Heusden - gelegen tussen Tilburg en 's-Hertogenbosch - waren dat er vier.

Dit 'waterbedeffect' zal niet beperkt blijven tot een paar buurgemeenten. Sterker nog, zodra criminelen in de gaten krijgen dat het ook in de buurgemeenten niet goed toeven is, zullen ze de wijk nemen naar nog kleinere gemeenten in de regio.

Om dit probleem aan te pakken, is het nodig dat dezelfde succesvolle aanpak van de grotere steden ook in de omliggende gemeenten wordt toegepast.

De komst van de nationale politie, op zichzelf een goede zaak, staat deze nieuwe aanpak echter in de weg. We maken ons zorgen over de manier waarop de nationale politie de zorg voor het landelijk gebied invult. Er is nu al een ontwikkeling gaande waarbij de politie zich terugtrekt uit het landelijk gebied.

Daar komt bij dat - als gevolg van bezuinigingen - politiebureaus ook in de middelgrote gemeenten worden gesloten.

Voor de aanpak van drugscriminaliteit zijn juist de nabijheid van politie en kennis van de lokale gemeenschap van cruciaal belang.

Om drugscriminaliteit in Nederland met succes te lijf te gaan, is er een aanpak nodig waarbij grote steden én de kleinere gemeenten samen optrekken. Een stevige aanpak, waarbij drugscriminelen geen kans hebben hun activiteiten naar elders te verplaatsen.

Wijkagenten
De minister van veiligheid en justitie kan hierbij een belangrijke rol vervullen. Hij kan zorgen dat bij de vorming van de nationale politie de middelgrote en kleine gemeenten niet uit het oog worden verloren. Hij kan voorkomen dat het gros van de wijkagenten uit de plattelandsgebieden wordt weggehaald.

Ook van de burgemeesters vraagt dit een andere rol. Zij zullen moeten staan voor die stevige aanpak. Geen gedogen, maar hard en consequent optreden.

De praktijk in onze gemeenten Gilze en Rijen en Heusden is om criminelen via het strafrecht op te pakken, kaal te plukken en voor de rechter te brengen. Dat combineren we steevast met de mogelijkheden die het bestuursrecht biedt: panden sluiten, gebiedsverboden.

Niemand komt weg met het excuus dat hij zijn pand te goeder trouw heeft verhuurd.

Het succes valt of staat met samenwerking tussen politie, justitie en gemeenten. Dat is één. Maar om de drugscriminaliteit echt een slag toe te brengen, moeten ook gemeenten onderling - gesteund door voldoende politiecapaciteit - de handen ineenslaan. Alleen dan is er geen ontkomen meer aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden