Nationale Parken moeten weer nationaal worden

PvdA en D66 doen voorstel om het Rijk de regie over twintig natuurgebieden terug te geven

Een rommeltje is het. Nederland telt twintig natuurgebieden die de prestigieuze titel Nationaal Park dragen, maar het in werkelijk niet zijn. Ze zijn onbekend bij de burger en leiden soms een kwijnend bestaan.

Dat moet anders, vinden PvdA en D66. De twee partijen dienen vandaag tijdens het begrotingsdebat natuur en landbouw een voorstel in om de Nationale Parken in ere te herstellen. "We moeten weer trots kunnen zijn op deze gebieden", zegt PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi. "Directeuren van deze parken vertellen mij dat ze nu aan het overleven zijn. Dat kan nooit de bedoeling zijn." Stientje van Veldhoven (D66): "Dit zouden de parels van onze natuur moeten zijn."

De twintig bestaande parken liggen verspreid over het land en luisteren naar namen als Weerribben-Wieden, De Zoom-Kalmthoutse Heide, Drents-Friese Wold en Duinen van Texel. In feite bestaan de Nationale Parken zelfs niet meer. Voormalig staatssecretaris Henk Bleker besloot het natuurbeheer over te hevelen van het Rijk naar de provincies. Daar hoorden, vond de CDA'er, ook deze parken bij. Het is nu aan provinciebesturen om deze gebieden te beschermen en onderhouden. Overijssel besloot onlangs het beheer van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug neer te leggen bij twee gemeenten, Rijssen-Holten en Hellendoorn. "Dat kan je onmogelijk nog een Nationaal Park noemen", vindt Jacobi.

De twee Kamerleden stellen voor dat er een Raad Nationale Parken komt. Deze organisatie, onder regie van staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, natuur), moet oordelen of een gebied het predicaat Nationaal Park verdient. Enkele spelregels, wat de parlementariërs betreft: het park moet minimaal 5000 hectare groot zijn en goed toegankelijk.

Van Veldhoven en Jacobi willen dat Dijksma hier volgend jaar een miljoen euro voor uittrekt, en een veelvoud in de jaren erna. De gebieden moeten een internationale uitstraling krijgen om toeristen te trekken. Jacobi: "Ze gaan nu naar Amsterdam en weer terug naar huis. Doodzonde." Van Veldhoven: "We zien een soort beautycontest voor ons: gebieden die strijden om die gewilde titel. Denk aan de Waddenzee, de Rivierendelta, de hele Veluwe. Kwalitatief hoogwaardige natuur. Met mooie fietspaden, een bed and breakfast."

De oproep van PvdA en D66 komt niet uit de lucht vallen. In de natuurwereld bestaat al langer onvrede over de onduidelijke status van de parken. Directeur Johan van de Gronden van het Wereld Natuur Fonds zei gisteren nog in deze krant dat het Rijk een zorgplicht heeft.

Dijksma is bekend met het voorstel van haar eigen partij en D66. Jacobi en Van Veldhoven verwachten dat de staatssecretaris het zal omarmen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden