Nationale Ombudsman: 'Den Haag is racistisch'

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer Beeld anp
Nationale Ombudsman Alex BrenninkmeijerBeeld anp

Het politieke klimaat in Den Haag is racistisch van aard. De regering moet haar verantwoordelijkheid nemen en een grote anti-discriminatiecampagne beginnen om daar verandering in te brengen. Dat stelde de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer zondag in het programma Buitenhof.

Hij reageerde daarmee op een afgelopen week uitgebracht rapport van de Raad voor Europa waarin staat dat Nederland racisme in de samenleving beter moet aanpakken. Zo zou er een nationale strategie nodig zijn tegen discriminatie wegens ras.

'Het politieke tij in Nederland is racistisch', aldus Brenninkmeijer. 'Dan heb ik het niet over één partij maar over de stemming in Den Haag. Die is tegen buitenlanders.' Volgens de ombudsman is de racistische houding in Nederland gemeengoed geworden en zijn politieke partijen vaak wars van kritiek daarop. 'De politiek voelt zich ongenaakbaar. De indruk ontstaat dat de sfeer in Den Haag er een is van 'anything goes'. Kritiek wordt niet aanvaard.'

Volgens Brenninkmeijer is het tijd voor reflectie en moet de politiek daarin het voortouw nemen. 'De regering moet goed nadenken waar we mee bezig zijn.' Volgens hem moet het kabinet daarbij een voorbeeld nemen aan Duitsland, waar de regering een campagne opzet ter bestrijding van racisme en discriminatie.

Rapport
De commissie tegen racisme en intolerantie (ECRI) van de Raad van Europa concludeerde dinsdag in een rapport dat Nederland te weinig doet tegen racistische spreekkoren in voetbalstadions. Ook bij sollicitaties en in de entertainmentindustrie worden racistische uitingen te vaak geaccepteerd als vanzelfsprekend.

De commissie had ook kritiek op de houding van sommige politici en media die islam en moslims, net als de komst van Oost-Europeanen, vaak afschilderen als bedreiging voor de Nederlandse maatschappij. Ook is er geen nationaal beleid om de Roma en andere zigeuners beter in te passen in de samenleving, aldus het rapport.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden