Update

'Nationale Nederlanden wacht miljardenclaim voor woekerpolissen'

Een groot dubbelportret van koningin Beatrix en prins Willem-Alexander op het hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden.Beeld anp

Nationale Nederlanden hangt mogelijk een claim van zo'n 2,7 miljard euro boven het hoofd, vanwege het verzwijgen van kosten van woekerpolissen. Dat heeft de financiële website Follow the Money dinsdag berekend op basis van een tussenuitspraak van Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Volgens de geschillencommissie van Kifid is Nationale Nederlanden tekort geschoten in zijn informatieplicht bij de verkoop van beleggingsverzekeringen. De verzekeraar heeft kosten in rekening gebracht die voor consumenten niet duidelijk uit de algemene voorwaarden van de polis waren op te maken.

Belangenorganisatie ConsumentenClaim onderschrijft de berekening. 'Nationale Nederlanden heeft bijna 700.000 van deze woekerpolissen verkocht. Als er per klant ruim 3000 euro aan kosten is ingehouden, betekent dat op zijn minst een schadeclaim tussen de 2 en 3 miljard euro', zegt directeur Stef Smit.

Via de Vereniging Woekerpolis.nl worden collectieve procedures voorbereid tegen alle grote verzekeraars. Ook andere concerns als Aegon, Goudse en Reaal hebben dit soort polissen verkocht. Smit benadrukt dat zij tot nu toe gezamenlijk slechts zo'n 3 miljard euro aan vergoeding hebben toegezegd in de woekerpolisaffaire, terwijl deskundigen de werkelijke schade schatten op een bedrag tussen de 20 en 30 miljard.

Nationale Nederlanden
Nationale Nederlanden weigert te reageren omdat de uitspraak van Kifid nog maar een tussenuitspraak betreft. Hierna volgt nog een definitieve uitspraak en daarna bestaat nog de mogelijkheid om in beroep te gaan bij de commissie van beroep van Kifid.

De zaak die nu loopt bij Kifid betreft bovendien een klacht van één particulier. Smit verwacht dat Nationale Nederlanden straks eerst zal zeggen dat een eventuele schadevergoeding niet direct op alle klanten van toepassing is. 'Het kan nog een tijd duren voor alle gedupeerden een schadevergoeding krijgen. In dit soort zaken is het echt een kwestie van wie de langste adem heeft', stelt hij.

Nationale Nederlanden is goed voor een tiende van alle verkochte woekerpolissen in Nederland. Volgens Smit werkte de verzekeraar daarbij onder meerdere namen, waaronder ING, Postbank, RVS en Westland Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden