Update

Nationale Nederlanden gedaagd om verborgen kosten

Het kantoor van Nationale Nederlanden in Rotterdam.Beeld anp

Nationale Nederlanden kan een claim van 3,2 miljard euro verwachten voor onterecht berekende poliskosten.

Voor de leek wordt het langzamerhand een kwestie van de bomen en het bos. Al vele jaren strijden verschillende ‘claimclubs’ namens gedupeerde bezitters van een woekerpolis voor genoegdoening. Met zoveel inhoudelijk verschillende beleggingsverzekeringen en een flink aantal aanbieders is het voor de belangenbehartigers geen sinecure uit te zoeken wie, op welke manier en voor hoeveel is benadeeld. Vrijwel alle grote verzekeraars, onder wie Nationale Nederlanden (NN), zijn al veroordeeld tot enige mate van compensatie aan klanten met een woekerpolis, maar het einde van de claims lijkt nog lang niet in zicht.

NN moet nu wel heel diep in de buidel gaan tasten. Stichting Wakkerpolis heeft maandag een dagvaarding voor deze verzekeraar uit laten gaan, met daarin een collectieve claim van 3,2 miljard euro voor onterecht ingehouden zogenaamde ‘eerste kosten’. Deze claim volgt op het gewonnen proefproces hierover vorig jaar maart, dat Wakkerpolis namens een individuele klant had aangespannen bij het financiële klachteninstituut KIFID.

Informatie achtergehouden

Volgens de Geschillencommissie van KIFID heeft NN verzuimd haar klanten bij het afsluiten van een beleggingsverzekering te informeren over de hoge en verborgen aanvangskosten van de polis. De ‘eerste kosten’ zijn ongegrond aan klanten berekend en moeten worden terugbetaald. Het zou gaan om in totaal 500.000 klanten en om circa 5500 euro per klant.

NN zei gisteren dat het bedrijf de dagvaarding nog niet had ontvangen. Een woordvoerder zegt deze eerst te willen bestuderen als hij binnenkomt. Gesprekken over een schikking zijn volgens advocaat Adriaan de Gier van Wakkerpolis tot nu toe afgehouden, maar de uitnodiging om te praten geldt nog steeds, De belangenbehartiger heeft via de website ‘een open uitnodiging om vrijdag a.s. (31 maart 2017) alsnog een eerste gesprek te hebben, als start van schikkingsonderhandelingen voor alle 500.000 verzekeringnemers met een beleggingsverzekering van NN’. Onbekend is of NN daarop in zal gaan.

Wakkerpolis heeft na de uitspraak van de Geschillencommissie van KIFID 2.200 vergelijkbare individuele polissen grondig geanalyseerd. Volgens een zegsman van Wakkerpolis is daaruit gebleken dat NN ‘bij alle onderzochte polissen die kosten in rekening heeft gebracht, zonder dat iemand het door had’. Voor de belangenbehartiger reden om een collectieve claim neer te leggen voor alle gedupeerde polishouders.

De claim valt mee

Wakkerpolis trekt in deze zaak samen op met de Consumentenbond, die NN eveneens heeft gedagvaard voor compensatie van de ‘eerste kosten’. Daarin wordt geen bedrag genoemd. De Consumentenbond heeft NN gedagvaard op basis van het collectieve actierecht. Langs deze weg hoopt de bond een uitspraak te forceren die voor alle getroffen consumenten geldig is. De Consumentenbond heeft voordat overgegaan werd tot dagvaarding wel al met NN aan tafel gezeten over deze claim. “Onder het collectieve actierecht ben je verplicht een poging te doen er prerechtelijk uit te komen”, aldus een woordvoerder. “Maar dat is niet gelukt.”

De claim die NN nu boven het hoofd hangt is fors, maar afgezet tegen wat verzekeraars gezamenlijk hebben verdiend aan de woekerpolissen, valt het erg mee. Vanaf 1993 zijn in Nederland naar schatting 7 miljoen beleggingsverzekeringen verkocht met een totale waarde van 100 miljard euro. Bij verkoop werd niet alleen gezwegen over de hoge en verborgen kosten, maar werden prachtige rendementen voorgespiegeld. In werkelijkheid bleef er per polis veel geld aan de strijkstok hangen en ging in totaal 20 tot 30 miljard euro op aan kosten. Verzekeraars en tussenpersonen hebben deze woekerwinsten in hun zak gestoken.

Dit artikel is later aangevuld met de reactie van Nationale Nederlanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden