National Gallery verwerft kostbaar werk van Cimabue

AMSTERDAM - Een paneel van de Italiaanse schilder Cimabue, dat veilinghuis Sotheby's onlangs in Engeland ontdekte, is eigendom geworden van de National Gallery in Londen. Het gaat volgens het veilinghuis om een goed bewaard dertiende-eeuws schilderij van Maria met het kind Jezus, omringd door engelen.

Het kostbare kunstwerk, 25,7 bij 20,5 centimeter, zou donderdag worden geveild bij Sotheby's in Londen, maar de eigenaren besloten er via de kunstinstelling een belastingschuld mee af te lossen. Het veilinghuis schatte de opbrengst op zo'n 10 miljoen pond (ongeveer 35 miljoen gulden).

De experts van het veilinghuis troffen het paneel aan in de inboedel van de familie Gooch op het landgoed Benacre Hall, nabij het plaatsje Lowestoft in Suffolk. Majoor Sir Timothy Gooch bood een deel van zijn bezittingen ter veiling aan om successierechten te kunnen betalen.

Volgens experts van Sotheby's zijn slechts zeven tot acht aparte panelen bekend van Cimabue (circa 1240 - 1302), wiens echte naam Cenni di Pepo luidde. Cimabue was zeer belangrijk voor de ontwikkeling van de Italiaanse kunst in de dertiende eeuw. Hij werd onder meer geïnspireerd door de Byzantijnse kunst. Cimabue was bevriend met Dante en voorloper van kunstenaars als Giotto en Duccio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden