Nationaal (?) landschap

Wilde Zwaan (Koos Dijksterhuis) Beeld
Wilde Zwaan (Koos Dijksterhuis)

We rijden met de auto door de eindeloze sneeuw. Noordwest-Groningen is nog wit. Wat heb ik hier veel gefietst, uit Groningen naar Lauwersoog, bijvoorbeeld, en terug.

Soms heerlijke, soms barre tochten door dit middeleeuwse cultuurland. Toen was Middag-Humsterland nog geen Nationaal Landschap, nu wel. Misschien dat die status ellende heeft voorkomen, maar niet alle ellende. Zeker, er zijn in deze streek langs het Reitdiep nog prachtige vergezichten en boerderijen. Er zijn nog boeren die zo van het land leven, dat het er mooier van wordt. Haak bijvoorbeeld, van Lammerburen.

Toch schrik ik. Dat er in Groningen zulke gigantische boerenloodsen staan! Golfplaat, felle lampen, beton. Het zijn industrieterreinen. Als de oude hoeve niet gesloopt is, is hij ingepakt door prefab lelijkheid. Dat we ons boerenland in een industriegebied veranderen vind ik erg, maar als iedereen dat wil, leg ik me erbij neer. Maar noem het dan geen Nationaal Landschap en zeker geen ’ongerept boerenland’ (www.middag-humsterland.nl).

Gauw naar Noordoost-Friesland. Voorbij Dokkumer Nieuwezijlen is het landschap beter bewaard gebleven. Tussen Anjum en Wierum kronkelen sloten, wuiven rietkrage en groeien elzenhagen in plaats van troosteloze ruilverkavelingsbosjes. Er is kaalslag, maar er zijn ook stoppelvelden en veel struikgewassen in de berm, langs de sloot, rond een opslagplaats voor bieten of mest.

Ik ben op stap met Ben en Bauke van de Werkgroep Grauwe Kiekendief, die voor de provincie Friesland in kaart brengen waar het akkerland met een paar simpele maatregelen nog in staat is akkervogels te laten overleven. Nu, in de sneeuw, wemelt het van de kramsvogels. Ook zijn er veel zwanen: wilde en kleine, allebei liefhebbers van oogstresten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden