Nationaal Jeugd Orkest

Klassiek

****

Al bij de eerste, verrukkelijk klinkende strijkersinzet van Stravinsky's 'Le baiser de la fée' leek het niet meer mis te kunnen gaan met het Russische concert van het Nationaal Jeugd Orkest (NJO), zaterdagmiddag in de Rotterdamse Doelen. En inderdaad bleek dit orkest gedurende het gehele concert in topvorm. Chefdirigente Xian Zhang wist de jeugdige musici tot een niveau te brengen, waar menig beroepsorkest trots op zou mogen zijn: niet alleen qua enthousiasme, maar ook qua zuiverheid, gelijkheid en toonkwaliteit in alle instrumentgroepen!

Stravinsky schreef 'Le baiser de la fée', zich baserend op een Andersen-sprookje, op verzoek van danseres Ida Rubinstein, die een ballet wilde maken ter ere van Tsjaikovski's 35ste sterfdag. Stravinsky gaf haar een compositie, geschreven in de stijl van Tsjaikovski's balletmuziek met citaten uit diens pianowerken en liederen.

Slechts in enkele delen is de Stravinsky van 'De vuurvogel' herkenbaar. Het Divertimento dat hij eruit destilleerde is qua vorm wat rommelig.

Tegelijk is het heerlijke, afwisselende speelmuziek waar Zhang met haar orkest heel wat uit kon halen. Door de vele tempowisselingen is het voor een orkest een pittig werk. Maar de dirigente wist met haar solide directie alles onder elkaar te houden. Een grote rol is weggelegd voor de blazers, die zich kranig weerden in de vele virtuoze passages.

In Rachmaninovs 'Paganini-rapsodie' voor piano en orkest was de jonge Nederlandse pianist Lucas Jussen solist. Beroemd geworden als pianoduo samen met zijn jongere broer Arthur, met wie hij nog altijd regelmatig optreedt in vierhandig repertoire, is Lucas tevens een eigen weg ingeslagen als solist.

De lastige noten van Rachmaninovs Rapsodie leken hem geen moeite te kosten. Hij speelde het werk gaaf en met veel speelplezier. Zo begeleidde ook het NJO hem.

Voor de verstaanbaarheid van Rachmaninovs ingenieuze pianopartij had Zhang wat mij betreft het dynamisch volume van Jussens enthousiaste leeftijdsgenoten soms wel wat mogen temperen.

Afsluitend imponeerde het orkest in de zinderende romantiek van Tsjaikovski's Fantasie-ouverture 'Romeo en Julia', waarin zich een grootse orkestklank ontspon en Xian Zhang in staat bleek prachtige, lange spanningsbogen te creëren.

De wintertournee van het NJO gaat nog langs Nijmegen (14/1) en Den Haag (15/1) in hetzelfde programma, plus Tsjaikovski's 'Rococo-variaties' met celliste Harriet Krijgh. Lucas Jussen geeft op 25 januari een recital in TivoliVredenburg.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden