Nat in het noordwesten

Oktober 2006 werd bejubeld vanwege de aanhoudend hoge temperaturen, maar qua zonneschijn en neerslag was het zeker in vergelijking met 2005 geen hoogvlieger. Zo scheen de zon in De Bilt vorig jaar 172 uur: daarmee was het toen de op twee na zonnigste wijnmaand ooit. Dit jaar niet meer dan 108 uur, wat overeenkomt met het langjarig gemiddelde dat 106 uren bedraagt. In onder meer de regio Katwijk was de maand te somber. Op het vliegveld Valkenburg scheen de zon slechts 96 uur. Zonnig was oktober wel in het zuidoosten: Eindhoven kwam uit op 127 en Arcen op 128 uren zon. In het oosten en deels zuiden was oktober ook droog. In het Limburgse Schinveld werd maar 40 mm opgevangen. In het noordwesten is oktober, dankzij een uitermate natte opening en uitbundige regenval op maandagavond 23 oktober, wel een heel natte maand geworden. Op het KNMI meetpunt in Wijk aan Zee bedroeg de maandsom maar liefst 213 mm. Opvallend veel regen viel er ook in de Zaanstreek (Krommenie 178 mm) en niet in de laatste plaats de regio Haarlem. In Haarlem-West bedroeg de maandsom 171, in Haarlem-Schalkwijk 181 en in Santpoort-Noord 182 mm. Gemiddeld over het land is er circa 95 mm gevallen tegen normaal 78 mm. Veel natter was oktober in onder meer 2000 en niet in de laatste plaats 1998. Er viel in dat jaar gemiddeld over het land 173 mm.

Een krachtig hogedrukgebied ter hoogte van Zuid-Ierland (kerndruk 1038 hPa) is dit weekeinde blikvanger op de weerkaart. Het systeem heeft zich tot diep in Europa geworteld en houdt Atlantische depressies op afstand. Aan de noordflank van het hoog waait de wind bij ons uit westelijke richtingen. Daarmee wordt opnieuw zachte lucht aangevoerd. Zo komt het kwik vanmiddag uit op 11-13, zondagmiddag wordt het tussen 10 en 14º. Het weerbeeld kenmerkt zich vandaag door wolkenvelden, nu en dan schijnt ook de zon, maar vanmiddag neemt in het noorden de kans op enige (mot)regen toe.

Morgen is de kans op wat nattigheid groter en staat er in het Waddengebied een krachtige, mogelijk harde westnoordwestenwind. Ook vandaag kan de wind aan zee vrij krachtig tot krachtig zijn. Na het weekeinde wordt de hogedrukinvloed groter, vanaf donderdag zou het opnieuw onstuimig kunnen worden. Er zijn namelijk aanwijzingen dat boven het noorden van de Noordzee een stormdepressie arriveert. Gisteren hoge barometerstanden, maar lokaal wel veel regen: Wervershoof tapte 17 mm af.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden