Nasrani-teken groeit uit tot symbool van solidariteit

De Britse band Massive Attack toont het nasrani-teken tijdens een concert in Libanon om steun te betuigen aan de christenen in Irak (29 juli 2014). Beeld afp
De Britse band Massive Attack toont het nasrani-teken tijdens een concert in Libanon om steun te betuigen aan de christenen in Irak (29 juli 2014).Beeld afp

Christenen in Irak worden steeds verder in het nauw gedreven door de strijders van Isis. In de stad Mosoel markeerden leden van de islamitische terreurgroep huizen van christenen met de Arabische letter N. Die staat voor 'Nasrani', de naam die moslims gebruiken voor christenen, volgelingen van Jezus van Nazareth. Onder christenen is het teken inmiddels uitgegroeid tot internationaal symbool van verbondenheid.

Amber Dujardin

In de Irakese stad Mosoel is geen christen meer te vinden. Sinds de islamitische strijders van Isis er vorige maand de macht grepen, is er stevig huisgehouden. De rebellen vernielden christelijke heiligdommen en draaiden de kerken op slot. De christenen werden door Isis voor de keuze gesteld: ze konden zich bekeren tot de islam, een hoge belasting betalen of sterven door het zwaard. Het ultimatum liep op 19 juli af, en inmiddels zijn vrijwel alle christenen de stad ontvlucht.

Stille tocht
Met de opmars van Isis worden de wortels van het christendom 'uitgerukt en voorgoed kapotgemaakt'. Dat schrijven leden van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland, die komende zondag een stille tocht organiseert in Enschede. Met de tocht wil de gemeenschap aandacht vragen voor de situatie van christenen in het Midden-Oosten. De Syrisch-orthodoxe patriarch Moran Mor Ignatuis Ephrem II heeft in een brief alle kerkleiders van de wereld opgeroepen om zondag een speciale kerkdienst te houden en stil te staan bij de slachtoffers.

Twitter
Ook op Twitter verschijnen veel steunbetuigingen onder de hashtag #weareN, een verwijzing naar de letter N die door Isis-strijders in de deuren van Iraakse christenen werd gekerfd. Open Doors, een Nederlandse organisatie die vervolgde christenen steunt, voert nu ook actie met het zogenaamde nasrani-teken. De organisatie heeft T-shirts met het symbool laten drukken en verkoopt die via hun website. Open Doors-Directeur Tjalling Schotanus roept Nederlandse christenen op om de Arabische letter als symbool van verbondenheid te gebruiken. "Het is mooi om te zien hoeveel mensen het teken gebruiken op sociale media om te laten zien dat er groot onrecht geschiedt tegen christenen in Irak en dat het hen niet koud laat. We geven de moed niet op."

Ook paus Franciscus stak de christenen in Irak een hart onder de riem. Hij belde vorige week met Louis-Rafaël Sako, de patriarch van de Chaldeeuws-katholieke kerk in Irak. Sako heeft er bij de Verenigde Naties op aangedrongen om het geweld tegen de Iraakse christenen een halt toe te roepen. Het Iraaks parlement heeft inmiddels een commissie in het leven geroepen om de situatie van de christelijke minderheid in het land te onderzoeken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden