’Nasrallah heeft beloofd alles weer op te bouwen’

In Zuid-Beiroet prijkt op elke berg puin die ooit een flatgebouw was parmantig de knalgele vlag van Hezbollah.

Duizenden mensen trokken gisteren in optocht langs de tientallen flats die als poppenhuizen van de kaart zijn geveegd.

„Israel dacht wel even met met Hezbollah af te rekenen”, zegt Hassan, een 35-jarige timmerman, wiens huis nog staat. „In 1967 duurde de oorlog zes dagen. In 1982 stond het Israëlische leger binnen twee weken in Beiroet. Nu, hadden ze na een maand nog Bint Jbeil niet ingenomen.”

Het is een veel gehoord commentaar in Zuid-Beiroet, maar niet het enige. Een jonge vrouw met zwarte hoofddoek staat naast drie vuilniszakken met kleding die ze nog uit haar verwoeste appartement bijeen kon rapen. „Wat nu?”, zegt ze kortaf. „We gaan naar familie en dan zien we wel verder.”

In een uitgebrande schoenenwinkel staat een vrouw die geen woord kan uitbrengen. „Alleen God weet wat de toekomst brengen zal”, zegt haar stokoude vader naast haar.

Hezbollah had zijn hoofdkwartier en de meeste kantoren in Zuid-Beiroet. Daarvan staat er niet een meer. Ook de studio’s van de aan Hezbollah gelieerde tv-zender Al-Manar zijn verwoest en dus werd het nieuws gisteren gepresenteerd op het puin in de buitenlucht.

Behalve infrastructuur van Hezbollah werden ook het gemeenschappelijk religieus centrum, het gebouw van de Hoge Sjia Raad en tal van flatgebouwen gebombardeerd.

„Dit waren acht flats van tien verdiepingen, met op elke verdieping vier appartementen”, zegt Hassan, wijzend naar een voetbalveld van verwrongen beton, waar bulldozers bezig zijn de brokstukken te verzamelen. „Dat betekent dat alleen hier al 320 families dakloos zijn.”

Naar schatting werden in heel Libanon zo’n 15.000 woningen verwoest, waaronder dat van Ali, een stoere getatoeëerde dertiger. Dat stond niet ver van een kantoor van Hezbollah. „Wij gaan naar onze familie in Boersj Hammoed”, vertelt hij. Over de toekomst maakt hij zich geen zorgen. „Nasrallah heeft beloofd alles weer op te bouwen.”

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah hield maandagavond een tv-toespraak, waarin hij niet alleen victorie kraaide, maar ook beloofde alle ontheemden en daklozen financieel bij te staan.

„Wij kwamen uit de oorlog als overwinnaars, waar eerder Arabische legers faalden”, zei Nasrallah, waarna hij verklaarde dat nu „niet het juiste moment is” om over de ontwapening van Hezbollah te praten, „want wie zal Libanon verdedigen in geval van een hernieuwd Israëlische offensief?”

Hij voegde daaraan toe dat de ontwapening van de organisatie in een geheime nationale dialoog aan de orde moet komen. De meest gehoorde oplossing voor de gewapende tak van Hezbollah is, die een onderdeel te maken van het leger.

„Vandaag is de dag om onze belofte te houden”, zei hij, „en morgen zullen onze broeders u ten dienste staan.”

Hoewel geen Hezbollah-lid, maakt ook Hassan zich geen zorgen. „Als de wederopbouw begint, heb ik genoeg werk”, zegt hij. „Iedereen weet dat Iran Hezbollah financieel bijstaat. Bovendien zullen ook alle Arabische landen Libanon helpen.”

Na Nasrallah’s toespraak werd in delen van Beiroet volop vuurwerk afgestoken. De stemming was en is er een van vreugde en victorie. De vraag is of dat zo zal blijven, wanneer al het stof is gaan liggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden