Nasa-website laat ons non-stop de aarde zien

Foto genomen met de EPIC-camera van Nasa. Beeld EPA
Foto genomen met de EPIC-camera van Nasa.Beeld EPA

In september is het zover: dan start de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa een website, waarop een continue stroom van foto's van de aarde te vinden zal zijn.

Joke Wilking

De foto's worden gemaakt door een speciale camera aan boord van de DSCOVR-satelliet, die afgelopen februari werd gelanceerd. Inmiddels heeft de satelliet zijn definitieve baan bereikt, op een afstand van 1,6 miljoen kilometer van de aarde.

Door de locatie tussen de aarde en de zon kan de camera aan boord, de zogeheten Earth Polychromatic Imaging Camera (Epic), voortdurend foto's maken van het deel van de aarde dat door de zon beschenen wordt.

Het belangrijkste doel van deze ruimtemissie is om veranderingen op de aarde waar te nemen. De Epic zal onder meer gebruikt worden om ozonwaardes te meten en informatie over wolken en reflectie van ultraviolet licht vanaf de aarde te verkrijgen. De camera is uitgerust met allerlei filters waarmee verschillende golflengtes van licht vastgelegd kunnen worden, zichtbaar en onzichtbaar.

De bovenstaande foto van Noord- en Zuid-Amerika is de eerste die de satelliet onlangs verstuurde. Het beeld is samengesteld uit drie losse foto's met een rood, groen en blauw filter. De Amerikaanse president Obama reageerde erop met een tweet, waarin hij opriep de 'enige planeet die we hebben te beschermen'.

Op de foto zijn woestijnen zijn te zien, rivieren, wolkenformaties, verschillende kleuren in de oceanen. Ook de ontwikkeling van de vegetatie op aarde kan ermee worden gevolgd. Het is de bedoeling dat de satelliet straks continu foto's verstuurt. Vanaf september zijn de foto's 12 tot 36 uur nadat ze zijn genomen, te bekijken op een speciale website.

Nasa-bestuurder Charlie Bolden zag eerder zelf als astronaut de aarde vanuit de ruimte. "Ik ben blij dat nu iedereen de kans krijgt om de aarde dagelijks van veraf te bekijken", zei Bolden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden