NANCY FRIDAY (P. O. Box 1371, Key West, Florida) ...

NANCY FRIDAY (P. O. Box 1371, Key West, Florida) verzamelt al ruim twintig jaar brieven met seksuele fantasieen van vrouwen. In Women on top etaleert en bespreekt ze haar collectie uit de jaren tachtig. Hot stuff, opgediend met de aanbeveling dat vertrouwdheid met erotische dagdromen zelfkennis bevordert (Hutchinson, 435 blz.-36,50; imp. Nilsson & Lamm, hierna: NL). Reislectuur in wat ruimere zin biedt Simon Winchesters The Pacific, de neerslag van vijf jaar reizen en trekken in en om het gebied van de Grote Oceaan, van Japan tot Panama en van Peru tot Singapore. Toegerust met een schat aan historische, geografische en economische kennis gidst Winchester je door een wereld waar het einde van de geschiedenis nog lang niet in zicht lijkt (Arrow Books, 501 blz.40,05; imp. Van Ditmar, hierna: vD). De Amerikaan Eric Hansen toog in 1988 naar (Noord-)Jemen om er de dagboeken te zoeken die hij tien jaar tevoren bij zijn overhaaste vertrek op een eilandje had begraven. Zijn Motoring with Mohammed portretteert deze uithoek van de wereld - waar moslims nog met joden thee drinken, of eigenlijk: qat kauwen - met humor en sympathie (Vintage, 241 blz.31; vD). Beschaving lijkt schaarser in het troosteloze grensgebied van Arizona en Mexico. Charles Bowden doorkruiste het om Red Line - een literair kleinood - het leven van een vermoorde drughandelaar te reconstrueren (Penguin, 202 blz.25,95).

WIE LAWRENCE DURRELL (1912-90) na diens fameuze Alexandria Quartet uit het oog heeft verloren, kan de schade inhalen met The Avignon Quintet, dat vijf romans (1974-85) van deze virtuoze goochelaar met literaire technieken bundelt. Een van de hoofdthema's is de spirituele en culturele teloorgang van Europa, waarvoor o. a. nazi's en hun vrienden in Vichy-Frankrijk model staan (Faber, 1367 blz.40,55; NL). Kazuo Ishiguro, een gracieuze stilist die in 1989 de Booker Prize won, debuteerde tien jaar geleden met A Pale View of Hills, waarin een Japanse weduwe in Engeland zich naoorlogse rampspoed in Nagasaki, Ishiguro's geboortestad, herinnert (nu een Faber-pocket, 183 blz.- 21,40; NL). In de roman Tiberius hergeeft de Schot Allan Massie, een meester in het herscheppen van de Romeinse oudheid, een verguisde keizer zijn waardigheid (Sceptre, 296 blz.24, 30; vD).

ENGELSTALIGE POCKETS verschaffen ook toegang tot de rest van de wereldliteratuur. Milan Kundera's Immortality, hier al eerder gesignaleerd, is in een Amerikaanse vertaling verschenen bij HarperCollins (345 blz.-19,95; vD). Volgens de flap vertelt The Dogs of Paradise, bekroond als de beste Spaanstalige roman in vijf jaar, "Columbus' epische tocht van zijn jeugd in Genua via het decadente 15e-eeuwse Spanje naar de kusten van de Nieuwe Wereld" . In feite creeert de schrijver, de Argentijn Abel Posse, briljant jonglerend met historische feiten en personen, een speurtocht naar het paradijs met een ontgoochelende afloop (Sceptre, 301 blz. - 29,30; vD). To Know a Woman toont de Israelier Amos Oz op zijn best. Yoel Ravid komt na 23 jaar geheime dienst op een keerpunt, wanneer de dood van zijn vrouw hem confronteert met de leegte en de raadsels van zijn eigen bestaan. Een voortreffelijke roman, die levensvragen verheldert zonder gemoraliseer (Vintage, 265 blz.25,15; vD).

IN 'SIMONE SIGNORET ou la memoire partagee' richt Catherine David een standbeeld op voor de in '85 overleden actrice. Haar politiek engagement wekt bij David naast bewondering het vermoeden dat de oudere Signoret en haar man Yves Montand hun afzijdigheid tijdens de oorlog wilden compenseren. Dat de 'beschaafde tijgerin' mensen ook diep kon kwetsen, wordt niet verhuld (Livre de poche, 287 blz.18; NL).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden