Namen van juryleden literaire prijzen bekend

DEN HAAG (ANP) - De namen van de juryleden voor de Prijs der Nederlandse Letteren 1995 en de Libris Literatuur Prijs 1996 zijn gisteren bekendgemaakt.

De Nederlandse Taalunie benoemde E. H. Kossmann, Hugo Bousset, Herman De Coninck, Marita Mathijssen, Anton Korteweg en Monica van Paemel in de jury van de Prijs der Nederlandse Letteren. Ze zijn benaderd omdat ze schrijver of literatuurcriticus zijn. Aan de driejaarlijkse oeuvre-prijs is een bedrag van 30 000 gulden verbonden. Beurtelings reikt het Nederlandse of Belgische staatshoofd de onderscheiding uit. Dit jaar is dat koning Albert II.

Van de vijf juryleden van de Libris-prijs heeft de voorzitter een maatschappelijke functie buiten de literatuur. De overige leden zijn literatuurwetenschapper, criticus, vertaler en/of schrijver. Voorzitter is J. van Kemenade, commissaris van de koningin in Noord-Holland. De overigen leden zijn W. van den Akker (hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Utrecht), T. van Deel (docent aan de letterenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam en criticus) Inez van Dullemen (schrijfster) en Marc Reynebeau (criticus). De Libris-prijs bestaat uit een bedrag van 100 000 gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden