Namaakvlees

Wanneer vervangt een vleesvervanger ook echt vlees? Als de juiste voedingsstoffen er in zitten, natuurlijk. Maar het moet ook naar vlees smaken. De Thijssens testen.

Het kleinste Thijssentje woont gelukkig nog thuis maar zijn zuster zit al op kamers. En jaha, ze eet fruit en jaha, ze eet groente en duh, ze doet gezond. Zoiets wekt zorgen in het vaderhart. Zij was gewend om eenmaal 's weeks vegetarisch te eten. Goed voor de gezondheid, goed voor de creativiteit en, volgens sommigen, zelfs goed tegen het broeikaseffect. Maar vaders recept voor zelfgemaakte groentenburger slaapt bij haar in de map met bereidingswijzen.

Heb ik gefaald? Nee, zo is de jeugd. En zoals zij is de maatschappij. We willen wel vegetarisch eten, maar het moet niet te moeilijk worden.

En waar vraag is volgt aanbod, de voedingsindustrie biedt vleesvervangers in alle geuren en kleuren. Onlangs verscheen er een nieuwe loot aan de vegetarische boom: Goodbite, wat zoiets betekent als 'goede beet'. Verkrijgbaar bij de C1000, meldt de website, en komt in achtentwintig varianten. Achtentwintig! Van balletjes tot bacon, van hamburger tot kaasburger, van Groenteschijf tot schnitzel. Bij het aanklikken van iedere variant opent een luikje waarin product-informatie staat: ingrediënten, allergie-informatie, bereidingswijze en voedingswaarde. Goodbite is gemaakt van soja-eiwit, smaakmakers, ei en de nodige natuurlijke smaak- en conserveermiddelen.

Dat het wekt een vraag: hoe vleesvervangend zijn vleesvervangers eigenlijk? Want je haalt ook nuttige dingen uit vlees. Zitten die gezonde dingen ook in vervangers? En welke dan? Daarvoor heeft het Voedingscentrum een standaard: er moet ijzer inzitten, want vlees is onze belangrijkste bron van ijzer, en daarnaast Vitamine B12 en/of Vitamine B1.

De goodbite-artikelen bij de C1000 voldoen aan die eisen. Niet alle achtentwintig varianten liggen daar, maar wel veel. Uiteindelijk kom ik met hamburgers thuis, met braad- en knakworstjes en met roerbakstukjes. Ze zitten verpakt in plastic bakjes met kleurrijke labels, de ingrediënteninformatie staat ook hier op.

Maar alleen Goodbite proberen is wat mager. Vergelijking geeft waarnemingen waarde en bovendien zou ik niet naar de C1000 hoeven te rijden als ze in de super verderop net zulke lekkere vervangers hebben. Vivera hebben ze daar. Er ligt niet zo'n uitputtende voorraad in de koeling, maar er zijn wel biologische bij: balletjes. Ook Vivera is vooral van soja-eiwit gemaakt, wat vergelijken gemakkelijk maakt. Ook Vivera heeft een site met productinformatie, die niet voor die van Goodbite onderdoet. Ook zij voldoen aan het ijzer-vitamine gebod van het Voedingscentrum. Dat wil zeggen: de gewone vervangers. Aan de biologische ontbreken ze helemaal. Dat is raar. Zou dat niet mogen van de biologische regelgevers? Dat is een vraag voor een volgende keer.

Toevallig komt vanavond ook het grootste Thijssentje eten. Pizza, denkt ze, maar ik zal haar eens verrassen. Bij binnenkomst staan daar twee borden vol namaakworstjes, would be-hamburgers en vegetarische vleesreepjes. Zitten en proeven! Ze doen het zonder morren. Nu splitst mijn drietallig gezin zich in twee kampen. De oudste en ik zijn voor Goodbite: goede beet, inderdaad, en de knakworstjes smaken echt naar knakworst, de roerbakreepjes zijn bros en redelijk smakelijk, de balletjes zijn gewoon lekker net als de braadworstjes, al zouden die wat sappiger kunnen. Niet dat Vivera véél minder is, maar wel een beetje; de roerbakreepjes naturel zijn uitgesproken taai. Tenminste, dat vinden de oudste en ik. De jongste is het volstrekt met ons oneens.

Het zal de leeftijd wel zijn.

http://www.vivera.com/

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden