NAM wil snel gas winnen uit nieuw gevonden veld

Van een onzer verslaggevers

Volgens F. Duut, woordvoerder van de NAM, valt het nieuwe veld onder dezelfde voorwaarden als die onder de Waddenzee. In de jaren zestig en tachtig hebben oliemaatschappijen het recht gekregen om in de Waddenzee naar gas te boren.

In 1984 is echter een deal gesloten: op twee plaatsen mochten de maatschappijen met de exploitatie van gas beginnen. In ruil daarvoor zagen zij voor een periode van tien jaar af van hun recht om elders op de Waddenzee ook gas naar boven te halen.

Een woordvoerder van het ministerie van economische zaken, die Duuts mening onderschrijft, schat de opbrengst van het bij Anjum ontdekte aardgasveld grofweg op twee miljard gulden. De opbrengst wordt verdeeld onder Mobil (20 procent) de NAM (40 procent) en de staat (40 procent). Uiteindelijk houdt de staat een hoger percentage over, onder meer omdat de maatschappijen belasting betalen over de winst.

Met een (voorzichtig) geschatte inhoud van 20 miljard kubieke meter is het veld bij Anjum het op drie na grootste van Nederland. Absolute koploper is het in 1959 ontdekte Groninger veld (in de volksmond bekend als 'Slochteren') dat 2 700 miljard kuub bevatte. Daarna volgen Annerveen (Drenthe, 70 miljard m3) en Ameland (60 miljard m3). 'Anjum' is de grootste gasvondst in Nederland van de laatste twintig jaar.

Verbruik

Afgezet tegen het jaarlijkse verbruik van aardgas in Nederland lijkt de ontdekking heel wat minder spektakulair. Per jaar verbruikt Nederland 40 miljard m3 en exporteert het eenzelfde hoeveelheid; die 80 miljard kuub is vier keer meer dan de inhoud van het Anjummerveld.

Zowel de NAM als de Gasunie vinden niet dat de vondst daarom gebagatelliseerd mag worden. Een woordvoerder van de Gasunie betitelt 'Anjum' als "een prettige vondst" en als "het grootste kleine veld in Nederland" . Volgens Duut is het niet goed om de betekenis van de vondst af te meten aan het gebruik van aardgas in Nederland.

Duut: "Het gas in Anjum is hoog-calorisch. Dat wil zeggen dat het een hoge verbrandingswaarde heeft. Je kan dat gas niet zonder meer door het Nederlandse leidingnet sturen. Gasfornuizen bijvoorbeeld zijn gebouwd op de kwaliteit van het gas uit Slochteren. Dat heeft een lagere verbrandingswaarde. Als je met het gas uit Anjum je fornuis aan zou steken, vliegt de brander meteen in de fik. Wanneer je dit gas wil bestemmen voor Nederlands gebruik, moet je het eerst mengen met laag-calorisch gas."

Woordvoerder Bakker van de Gasunie vult aan: "Dat is precies de bedoeling. Door hoog-calorisch gas te mengen met laag-calorisch gas uit kleine velden, kunnen wij onze afnemers gas aanbieden, dat vergelijkbaar is met dat uit Slochteren. Bedrijfstechnisch is het dus een belangrijke vondst."

Dat de vondst dat predikaat krijgt, komt vooral door de energiepolitiek van de Nederlandse regering. Na de energiecrisis van de jaren zeventig besloot het kabinet-Den Uyl om de grote bel uit Slochteren te ontzien en te speuren naar kleine aardgasvelden.

Bakker: "De kwaliteit van het gas uit die kleine velden verschilt van veld tot veld. Daarom moeten we het gas uit die velden constant mengen." Overigens is de helft van het aardgas dat nu in Nederland wordt verbruikt, afkomstig uit kleine velden.

Als het Anjummer gas daadwerkelijk naar boven gehaald wordt - de maatschappijen hebben daarvoor nog wel een boorvergunning nodig - zal het dezelfde bestemming krijgen als het gas dat de Gasunie doorgaans verkoopt, verwacht Bakker: de helft blijft in Nederland, de helft wordt geexporteerd. De vondst bij Anjum versterkt het toch al krachtige vermoeden van de NAM dat er onder de Waddenzee grote hoeveelheden gas te vinden zijn. Eerder werden in de buurt van Anjum, bij Munnekezijl en Grijpskerk, gasvondsten gedaan.

De NAM gaat in maart opnieuw boringen verrichten bij Anjum. Die moeten meer informatie geven over de omvang en aard van het gas. Dat de NAM niet morgen al begint met die boringen, komt volgens Duut omdat de NAM rekening houdt met de ganzentrek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden