NAM ook aansprakelijk voorimmateriële aardbevingsschade

Een inwoner van het Groningse Loppersum plaatst ijzeren pennen in zijn woning na een aardbeving. Beeld anp
Een inwoner van het Groningse Loppersum plaatst ijzeren pennen in zijn woning na een aardbeving.Beeld anp

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is ook aansprakelijk voor de immateriële schade die bewoners in het aardbevingsgebied in Groningen hebben geleden door de gasboringen.

Hans Marijnissen

Met die uitspraak heeft de rechtbank in Assen vandaag de deur geopend voor een nieuwe stroom aan schadeclaims.

Hoewel de NAM nog in beroep kan gaan tegen de uitspraak, kunnen burgers alvast individuele claims indienen voor schade die bijvoorbeeld voortkomt uit ‘afnemend woongenot’ of ‘psychische klachten’ die een relatie hebben met de bevingen. Volgens voorzitter P.J. Duinkerken van de Assense rechtbank heeft de wetgever de lat weliswaar hoog gelegd voor de toekenning van de immateriële schade, maar is hier in het Groningse bevingsgebied wel degelijk sprake van.

Doorbraak

Advocaat Pieter Huitema die namens 127 aardbevingsslachtoffers de zaak tegen de NAM had aangespannen, was euforisch na de uitspraak. Hij sprak van een juridische ‘doorbraak’ en ‘erkenning’ van het leed dat zijn cliënten is aangedaan. In zijn pleidooi had hij geschetst dat de aardbevingsproblemen naast financiële gevolgen ook grote invloed hebben op het dagelijks leven van zijn cliënten, zoals slaapproblemen, boosheid, gezondheids- en depressieklachten.

Volgens de rechtbank maakt de NAM in het deel van het Groningenveld waar regelmatig aardbevingen worden gevoeld en schade wordt geleden ‘een ernstige inbreuk op een fundamenteel persoonlijkheidsrecht’, namelijk het recht op een ongestoord woongenot. Ook zonder dat er sprake is van geestelijk letsel, leidt dit volgens de rechtbank tot een ‘aantasting in de persoon’ bij mensen die daardoor ‘gevoelens van angst, zorg en psychisch onbehagen’ ervaren. Ze zijn bang voor hun veiligheid, ervaren spanningen en worden in hun dagelijks leven met de gevolgen van de aardbevingen geconfronteerd, zo luidt het vonnis van 34 pagina’s.

Deze overlast overschrijdt volgens de rechter gezien de aard, de ernst en de duur daarvan de grenzen die burgers als ‘gewone’ hinder hebben te accepteren en vormt een inbreuk op hun recht op ongestoord woongenot. De rechtbank oordeelt dat de NAM daardoor aansprakelijk is voor de schade die eisers daardoor lijden. In een vervolgprocedure moet per eiser de hoogte van een eventuele schadevergoeding worden bepaald.

Gaswinning

Ook minister H. Kamp (VVD) van Economische Zaken kreeg van de rechter een veeg uit de pan. Die had ná de aardbeving in Huizinge in 2012 de gasproductie met het oog op de veiligheidsrisico's voor inwoners in het Groningenveld zoveel mogelijk moeten beperken. Hij heeft dat niet gedaan, ondanks het advies van de Staatstoezicht op de Mijnen dat wél te doen. De Staat heeft volgens de rechter niet kunnen uitleggen dat een verdere reductie van de winning gelet op de leveringszekerheid niet mogelijk was. De rechtbank oordeelt dan ook dat de Staat onzorgvuldig heeft gehandeld in de periode van januari 2013 tot en met december 2015.

Omdat advocaat Huitema heeft nagelaten te onderbouwen dat zijn cliënten géén schade zouden hebben geleden wanneer de Staat wel tot verdere reductie was overgegaan, kan niet gezegd kan worden dat de schade die de eisers noemen het gevolg van dit onzorgvuldig handelen is. De rechtbank oordeelt daarom dat de Staat niet aansprakelijk is voor die schade en wijst die overige vorderingen van Huitema’s cliënten tegen de Staat af.

Dit bericht wordt aangevuld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden