Nam niet in beroep in zaak waardevermindering huizen

Bouwvakkers zetten een lichtgewicht schoorsteen op het dak van een huis in het Groningse 't Zandt. Beeld ANP
Bouwvakkers zetten een lichtgewicht schoorsteen op het dak van een huis in het Groningse 't Zandt.Beeld ANP

De Nederlandse Aardolie Maatschappij legt zich neer bij het arrest van het gerechtshof in Leeuwarden waarin de Nam verplicht werd de waardevermindering van huizen door de gaswinning te vergoeden. De Nam had tot gisteren de tijd om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad, maar liet vanochtend weten daarvan af te zien.

Joep Engels

Nam-directeur Gerald Schotman meldde in een schriftelijke verklaring dat de Nam alle schade die het gevolg is van aardbevingen, vergoedt. “Dat geldt ook voor waardedaling.” Volgens schattingen kan dit de Nam een miljard euro kosten.

Het Hof heeft in zijn arrest op 23 januari aangegeven dat voor die schadeafwikkeling twee routes kunnen worden bewandeld, zegt Lolke Weegenaar, voorzitter van de Wag, de stichting die 5.000 huizenbezitters vertegenwoordigt. “Via de juridische weg, of een minnelijke schikking. Het Hof had een voorkeur voor dat laatste, omdat het een stuk sneller kan. Wij sturen daar nu op aan.”

De Stichting werkt samen met de Rijksuniversiteit Groningen aan een rekenmodel, waarbij op basis van de locatie en de kenmerken van de woning een schatting van de schade wordt gemaakt. “Met dit model kunnen we de Nam op korte termijn aanspreken voor de individuele waardevermindering van onze deelnemers”, zegt Weegenaar. “De andere 70.000 huizenbezitters kunnen zich natuurlijk alsnog bij ons aansluiten.”

Traineren

Tot nu toe leek de Nam de afhandeling van de schade te traineren en leek ze te proberen onder haar verantwoordelijkheid uit te komen. “Het afzien van cassatie is de enige juiste beslissing”, zegt Weegenaar. “Maar we zijn er nog niet. Wij moeten straks met de Nam om tafel gaan zitten en overeenstemming over het rekenmodel zien te krijgen. Lukt dat niet, dan zullen we de schadevergoeding alsnog per eigenaar via de rechter moeten zien af te dwingen.”

De Nam gaf vanochtend aan een voorkeur te hebben voor een regeling waarbij de waardedaling onderdeel wordt van het publieke schadefonds dat minister Wiebes wil inrichten. Schotman: “Dit initiatief komt tegemoet aan een brede wens van de Groningers en andere betrokkenen om Nam uit het systeem van schadevergoeding te halen.”

Over de muur

Zo ver is het nog niet, reageert Weegenaar. "Dat publieke loket is nu alleen bedoeld voor de fysieke schade, voor het herstel van scheuren bijvoorbeeld. Wiebes heeft slechts in de Kamer gezegd dat hij een commissie van wijzen wil instellen die zich bezig gaat houden met de waardevermindering en immateriële schade. In feite gooit Nam onze claim over de muur bij Economische Zaken.”

Vervolgens komt er nog een juridisch gevecht tussen de Nam en de staat. “Als Exxon en Shell, de aandeelhouders van de Nam, de schade moeten betalen, zullen ze dat miljard weer als exploitatiekosten bij de staat declareren. Dan komt twee derde op het bord van Financiën. En daar komt nog eens de strijd over de stilgelegde gaswinning bovenop. Wiebes heeft wel gezegd dat hij alles netjes bij de voordeur wil regelen, maar dit gevecht vindt bij de achterdeur plaats. Dat wordt, in zijn eigen woorden, bloody en messy.”

Lees meer over schade van de gaswinning in ons dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden