Nam kreeg toestemming voor twaalf proefboringen

Na een tijdelijke stop van tien jaar, gaven de PvdA-minister Alders (milieu) en zijn CDA-collega van economische zaken, Andriessen, eind 1993 toestemming voor twaalf proefboringen in het Waddengebied. Daarvan is er tot op heden nog geen enkele uitgevoerd. ,,Het project liep enige vertraging op'', zegt de woordvoerder van de Nam - en dat is zacht uitgedrukt.

De oliemaatschappijen vonden in de jaren zestig gas in het Waddengebied. Ze winnen inmiddels gas op twee plaatsen, tussen Harlingen en Vlieland en uit de velden op Ameland-Oost. Daarnaast zoeken ze al jaren uit hoeveel gas er precies zit in het Waddengebied. Dat doen ze vanaf de Groningse en Friese wal. Deze boringen staan momenteel niet fel ter discussie.

Op zes plaatsen in de Waddenzee kunnen de oliemaatschappijen echter vanaf het land niet komen. Om toch vast te kunnen stellen hoeveel gas er zit en waar, willen de ondernemingen de omstreden proefboringen doen. Ze bouwen daarvoor een installatie boven een geul. Die staat er twee maanden, in de winter, en dan weet de Nam genoeg, aldus de woordvoerder.

Voor dit deel van de Waddenzee, grofweg tussen de landkusten en de eilanden, geldt de planologische kernbeslissing. Die liep in januari af, en moet nu herzien worden. Als het kabinet hierin de proefboringen opneemt en de kamer stemt in, dan kan de Nam nieuwe vergunningen aanvragen - die vast en zeker weer worden aangevochten door de milieubeweging.

Naast deze proefboringen in dit gedeelte van de zee wil de Nam nog eens vijf proefboringen doen in het naastgelegen gedeelte van de Waddenzee. Vier zijn voorzien in het gebied tussen de Waddeneilanden en iets noordelijker, de Noordzeekust-zone in jargon. Eentje moet er op Ameland zelf komen. Deze zone valt niet onder de planologische kernbeslissing, maar behoort wel tot de ecologische hoofdstructuur, waar ingrepen in principe ook geweerd worden.

Eigenlijk had de Nam in dat deel zes boringen in gedachten, maar een daarvan, die bij Rottum, liet de onderneming zelf al afvallen omdat de Duitsers er scheepvaarttechnische problemen mee hadden. Milieu-organisaties boekten succes in hun verzet tegen de vijf overgebleven proefboringen. De rechter vond de voorwaarden waaronder naar gas zou worden gezocht, niet streng genoeg. Maar de rechtbank in Leeuwarden gaf wel toestemming voor één proefboring.

Het wachten is nu op het oordeel van het kabinet over de principiële vraag of proefboringen toelaatbaar zijn of niet. De ministerraad beslist in twee ronden, volgende week waarschijnlijk valt het definitieve besluit. Er zit wel enige haast bij. Het ministerie van landbouw moet voor eind augustus reageren op een aanvraag voor een proefboring op de Ballonplaat, net boven de Rottumerplaat, in de Noordzeekust-zone.

Tot grote woede van de milieubeweging heeft de Nam ondertussen wel een gaswinningsinstallatie gebouwd net buiten de kust van Ameland. Die staat op het continentale plat, en daarvoor gelden andere regels. Dat die echter zo dicht is gebouwd bij de locatie die nog zo volop in discussie is, zagen de milieu-organisaties als provocatie. Maar de Nam is er gek genoeg ook niet blij mee, zegt de woordvoerder. ,,Wij vinden dat ook niet zo'n fraai gezicht.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden