Nam Jim Kai

Ingrediënten voor 300 ml zoete, Thaise chili-dipsaus: 200 gram kristalsuiker, 60 ml en twee

eetlepels (Thaise) blanke azijn, 120 ml water, 21 gram verse, rode Thaise chilipeper, 40 gram

gepelde knoflooktenen, 1 theelepel zout.

Het recept voor deze Thaise chilisaus komt uit het onlangs verschenen kookboek 'PokPok'. Een Thais kookboek, geschreven door Andy Ricker, die in 2005 zijn eerste en succesvolle restaurant Pok Pok opende in Amerika. Inmiddels heeft Andy Ricker al vijf restaurants. Het is een lijvig boek (bijna 300 pagina's) geworden, met een uitgebreid ingrediëntenoverzicht. Daarnaast staat er heel veel uitleg in die de kok op weg helpt.

Het is niet direct een boek voor beginners in de Thaise keuken, maar voor liefhebbers van Thailand en de Thaise keuken is het een werk- en bladerboek over streetfood en familiegerechten.

De titel van zowel het boek als het restaurant verwijst naar het geluid dat je hoort bij het stampen en fijnwrijven van kruidenpasta's in een granieten vijzel: pok pok. Een prachtig, authentiek boek.

Alleen is het jammer dat de hoeveelheden van diverse ingrediënten zoals knoflook, pepers en ui in de recepten niet zoals gebruikelijk in hoeveelheden worden aangeduid maar in grammen. Precisie in de keuken is niet verkeerd, maar om nou exact 40 gram knoflook te moeten gebruiken, lijkt mij wat overdreven. Een keukenweegschaaltje is dan een onmisbaar werktuig geworden.

Het recept dat ik uit PokPok als voorbeeld koos, is een van de eenvoudigste in dit boek en door iedereen makkelijk te maken. En het is beslist lekkerder dan de kant-en-klare zoete chilisaus.

Snijd de rode peper in grove ringetjes en halveer de teentjes knoflook. Doe de suiker, de azijn en het water in een steelpan en breng alles op hoog vuur aan de kook. Laat het ongeveer tien minuten flink doorkoken. Roer regelmatig om de suiker op te laten lossen.

Stamp ondertussen in een vijzel de chilipepers, knoflook en het zout in een granieten vijzel tot een zeer grove pasta. Roer de pasta door het suikermengsel in de pan. Zet het vuur iets lager zodat de inhoud blijft sudderen en kook de vloeistof tot het iets indikt en een tikje stroopachtig wordt, gedurende acht tot twaalf minuten. De saus zal verder indikken door het afkoelen. Laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar de saus in een goed afsluitbaar bakje in de koelkast. Op deze manier is de saus enkele maanden houdbaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden