NAM betaalt 68 miljoen voor Groninger Forum

Het Groninger Forum komt er zo uit te zien Beeld NL Architecten
Het Groninger Forum komt er zo uit te zienBeeld NL Architecten

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) betaalt 68 miljoen aan de gemeente Groningen om het cultuurhuis Groninger Forum aardbevingsbestendig te maken. De NAM en de gemeente hebben daarover vandaan geen akkoord gesloten.

De bouw van het culturele centrum aan de Grote Markt in Groningen werd in februari stilgelegd omdat het gebouw niet bestand zou zijn tegen zware aardbevingen door gaswinning.

Het geld wordt volgens de gemeente gebruikt om de constructie te verstevigen. Daarvoor moet een deel van wat er al gebouwd is, worden gesloopt. Ook de vloer op de begane grond moet opnieuw worden aangelegd. De gemeente wordt met het geld ook gecompenseerd voor de kosten die zijn ontstaan door de vertraging in de bouw. Daarbij gaat het om 1,5 tot 2 miljoen euro per maand.

Het Groninger Forum moet eind 2018 af zijn. In 2019 gaan de deuren open voor het publiek. Dat is twee jaar later dan gepland. In het centrum komende onder andere een bibliotheek, filmhuis en het Stripmuseum. De sloopwerkzaamheden beginnen dit najaar. Begin volgend jaar kan de bouw dan worden hervat. De kosten voor de bouw waren oorspronkelijk geraamd op ruim 70 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden