Naleven gedoogbeleid helpt tegen drugstoerisme

(Trouw)

Strikte handhaving van het coffeeshopbeleid door de overheid kan het drugstoerisme in grensgemeenten verminderen.

Met een evenwichtig, strikt handhavingsbeleid van politie en justitie zal de overlast, die gemeenten en burgers ondervinden van het drugstoerisme, flink worden beperkt. De criminologen Cyrille Fijnaut en Brice de Ruyver stellen dit in een onderzoeksrapport over grensoverschrijdende drugsproblematiek. Zij noemen het de ’hoogste tijd’ dat de overheid de ’achterdeur’ van de coffeeshops in beeld brengt: ’Er is alle reden om via verkennende onderzoeken na te gaan welke personen op welke manier en op welke schaal de coffeeshops voorzien van softdrugs’.

Coffeeshops mogen een handelsvoorraad hebben van 500 gram wiet. Met soms 2500 tot 3000 klanten per dag geeft dat problemen, die alleen zijn op te lossen door extra bevoorrading. Coffeeshops die de limiet overschrijden, kunnen bij toepassing van het huidige beleid worden gesloten.

De hoogleraren constateren dat de problemen van drugsproductie, handel en distributie de afgelopen tien tot vijftien jaar ’enorm’ zijn toegenomen. Navenant is dit het geval met drugstoerisme en overlast. Eén van de voornaamste pijnpunten is de sterke positie die de georganiseerde misdaad hierdoor heeft kunnen opbouwen in de (soft)drugshandel. In toenemende mate zijn criminelen in staat om een deel van hun financieel gewin te investeren in de ’bovenwereld’, waardoor hun invloed nog toeneemt.

De onderzoekers merken hierover op dat de ’gestage stroom buitenlandse drugskopers een godsgeschenk vormt voor criminele groepen die aan deze zogenaamde toeristen zoveel mogelijk cocaïne, heroïne, synthetische drugs, hasj en nederwiet willen slijten’. Dealers in bijvoorbeeld Maastricht verdienen vaak 10.000 tot 12.000 euro per dag.

Fijnaut en De Ruyver stellen dat de mogelijke verplaatsing van coffeeshops naar de randen van een stad, zoals Maastricht wil, de overlast zal verminderen. Ze voegen er echter aan toe dat zo’n maatregel geen einde maakt aan de problemen rond drugsrunners en drugspanden. De criminologen zeggen verder dat de discussie over verplaatsing van coffeeshops in Maastricht onbedoeld voor ’meer tweedracht dan voor eendracht heeft gezorgd’.

Zij schreven hun rapport in opdracht van de gouverneurs van Limburg en vier omringende regio’s in Duitsland en België.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden