Nalatenschap Constant naar Stedelijk Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Het Stedelijk Museum Schiedam heeft 52 werken uit de nalatenschap van de Nederlandse kunstschilder Constant (1920-2005) langdurig in bruikleen gekregen. Het betreft 42 schilderijen, zes ruimtelijke constructies en vier werken op papier, aldus het museum dinsdag.

De kunstwerken zijn afkomstig uit het Amsterdamse atelier waar Constant vanaf 1964 werkte. Het atelier is begin dit jaar met hulp van het Stedelijk Museum Schiedam ontruimd. Het materiaal is van 14 december tot en met 22 maart voor het eerst te zien op een grote Constant-tentoonstelling in het museum.

Constant, geboren als Constant Nieuwenhuys, nam in 1948 samen met Karel Appel en Corneille het voortouw bij de oprichting van de Experimentele Groep in Holland. Hij stond daarmee ook aan de wieg van de internationale Cobra-beweging (1948-1951), waarin Nederlandse, Belgische en Deense 'experimentele' kunstschilders samenwerkten. Binnen de groep gold Constant als theoreticus. Zijn geëngageerde, door Karl Marx geïnspireerde teksten behoren tot de klassieke kunsttheoretische geschriften uit deze periode.

In de 'late periode' (1969-2005) manifesteert Constant zich als de kritische kunstenaar die hij altijd is geweest, wars van gevestigde opvattingen. Vaak verwerkte hij de actualiteit in zijn schilderijen. Voorbeelden uit het bruikleen zijn Rwanda (1994) of Les Expulsés (1999), dat de door de oorlog verdreven Kosovaren op hun massale uittocht naar Albanië toont. Ook het schilderij L'exécution (1982) berust op een dramatische gebeurtenis: de moord op vier Nederlandse IKON-journalisten in El Salvador. Een ander hoogtepunt uit het langdurig bruikleen is een zelfportret uit 1991.

Bij de tentoonstelling verschijnt het boek Constant - De Late Periode. Tegen de Stroom in naar Essentie. Une Peinture Nouvelle. Dit is geschreven door kunsthistoricus Trudy Nieuwenhuys - Van der Horst, Constants laatste echtgenote.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden