column

Naema, wat een geniale column!

Beeld Trouw

Ho, ho, Naema Tahir, mijn geliefde collega, wat ben ik intens jaloers op jou. Ik las eergisteren je column en ik viel lachend van mijn stoel. De titel: ‘Weg met ‘het’’. Je pleitte daarin voor het afschaffen van het lidwoord ‘het’. Te moeilijk voor ons, migranten in dit land. Doe maar voortaan alles met ‘de’, de strand, de land, de kind.

Vol zelfspot liet je weten dat jij, behorend tot de vaderlandse elite der columnisten, keer op keer door je zesjarige dochter op je taalfouten wordt geattendeerd. Meer zelfspot en ironie kan een column bijna niet hebben. En omdat je de Nederlanders na 34 jaar goed kent (dat zijn recht-toe-recht-aan aardbewoners die bij geboorte niet fijnzinnig genoeg zijn om ironie te doorgronden) ging je nog van dik hout je columnplanken zagen en vastspijkeren.

Het zou, dacht je, duidelijk maken dat je column niet letterlijk genomen moest worden: ‘Wat een discriminatie! Wat een permanente achterstelling van ons allochtoontjes! Dat moet anders (...) We zijn allemaal gelijk. Laten we dus ook onze lidwoorden allemaal gelijk maken. En dus zeg ik: weg met ‘het’.’

Geniaal! Ooit, in 1991, schreef ik een bijdrage voor NRC Handelsblad over de belabberde toestand van de Franse taal op Nederlandse scholen. Mijn conclusie was ook de titel van mijn stuk: ‘Schaf het Frans af!’

Virtueel gelyncht

Pure ironie, pure provocatie. Er kwam een vracht aan boze brieven bij de krant: gore knoflookvreter ga eens terug naar je Asterix-dorp! En dit was dus 27 jaar geleden toen er nog geen sociale media bestonden. Maar jij, ironische lieverd uit mijn hart, hebt donderdag de jackpot der columnisten met afstand gewonnen. Je grappige column zette het gehele internet in vuur en vlam. Je werd virtueel gelyncht op twitter: teef, k-vrouw, rot op naar je verre Pakistan! Alle rechtse sites trapten erin.

Maar het leukste was dat de Telegraaf-site ook je oproep bloedserieus nam. Drie columnisten van naam aldaar, mijn gewaardeerde collega Rob Hoogland evenals Wierd Duk en allochtoontje Nausicaa Marbe sprongen met hun twitter-harnas aan op hun Rocinante om de windmolens van je taalputsch te doorboren.

 Maar er is meer. Op de facebookpagina van je eigen beschaafde Trouw kon je stuk gisterenochtend op 837 (merendeels) boze reacties rekenen. Een record! Nu kun je misschien de woorden van de stervende Willem van Oranje beter begrijpen: “God, heb medelijden met dit arme volk”. Er wordt tegenwoordig al zoveel van hem afgenomen – negerzoen, vuurwerk, Zwarte Piet, Coentunnel – dat een vooraangekondigde moord op een lidwoord de druppel werd. 

Kun je nu wellicht mijn jaloezie begrijpen? Hoe haal ik je ooit in met je 837 reacties? Je stuk gaf me een idee. Je schrijft daarin dat oer-Hollandse fietsen een drempel vormen voor de integratie van allochtoontjes. Nou dit wordt mijn volgende column: stop de discriminatie, verbied fietsen in heel Nederland! En voor jou Naema en alle Trouw-lezers: een gezegend kerstfeest met een glimlach! Merry christmas en joyeux noël!

Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.

Lees ook:

Schrap ‘het’ uit onze taal, dat is goed voor de integratie

“Tegenwoordig corrigeert mijn zesjarige dochter mijn Nederlands”, schrijft columniste Naema Tahir. “Ze verbetert vooral mijn lidwoorden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden