Naeeda Aurangzeb: Ik koos voor discussie

Presentatrice volgde debat met sjeik Al-Haddad bewust vanaf de publieke tribune

Als sjeik Haitham al-Haddad niet met een vrouw aan tafel wil zitten, komt hij maar niet. Het was de eerste reactie van Naeeda Aurangzeb, presentatrice van het NTR-televisieprogramma 'De Halve Maan'. Even daarvoor had de Brits-Palestijnse sjeik, die vrijdagmiddag te gast was in het discussieprogramma, laten weten dat hij weigert aan te schuiven bij een ongesluierde vrouw.

"Als vrouw is dan je eerste reactie: nee", zegt Aurangzeb. "Maar vervolgens besef je dat als je hem niet laat komen, je ook niet met hem in discussie kunt. Daarom hebben we ervoor gekozen op zijn eis in te gaan, op de voorwaarde dat ik vanaf de zijlijn kon reageren, mocht ik die behoefte voelen."

Dus nam de van oorsprong Pakistaanse Aurangzeb plaats op de publieke tribune. Het kwam haar op kritiek te staan. Want als vrouw in een vrij land moet je dat toch niet pikken?

Hoe kijkt u terug op die uitzending?
"Ik denk dat we zichtbaar hebben gemaakt wat de sjeik zijn overtuiging is. Hij vindt dat een vrouw geen presentatrice kan zijn, een vrouw moet zich richten op het moederschap. En deze man staat daar niet alleen in."

Wisten we dat al niet?
"Dat hij er zo zwart-wit over dacht, wist ik niet. Ik ben ervan geschrokken. Ik vond zijn argumentatie bovendien flinterdun.

"Hij gaf geen antwoord op de vraag of hij vindt dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Hij draaide er maar omheen en klaagde dat hij een intellectueel debat wilde. Daardoor zag je dat hij niet zuiver is, dat hij spelletjes speelt."

Wat vindt u van de kritiek dat u niet toe had moeten geven aan de eisen van Al-Haddad?
"Ik heb een stap opzij gedaan uit kracht, niet omdat ik denk dat hij gelijk heeft. Er is een vuur in mij aangewakkerd dat wil strijden voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. De ongelijkheid is er nog wereldwijd. De SGP kan toch ook gewoon meedoen in dit land?"

Hij zei dat hij niet met een ongesluierde vrouw aan tafel wilde. Heeft u overwogen een hoofddoek op te zetten?
"Nee, geen moment. Ik heb zestien jaar lang een hoofddoek gedragen. Die deed ik voor niemand af. En ik doe hem nu niet op voor wie dan ook."

Zou u het nog een keer zo doen?
"Nee, dit punt is gemaakt. Maar de volgende keer heeft een gast misschien een andere wens. Het is elke keer weer een dilemma."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden